“Meer dan 20 sushi’s eten is geen uitzondering voor mij”: Zita Wauters vraagt jonge chefs om haar favoriete feestgerecht klaar te maken
Bij ‘Loïc Tussen Twee Vuren’ nemen twee jonge chefs het elke zaterdag tegen elkaar op om het lievelingsgerecht van een Bekende Vlaming te maken. Deze week worden Hanne en Joseph door Zita Wauters uitgedaagd om haar favoriete sharing dish te maken: sushi. HLN geeft een exclusieve kijk in de feestelijke gerechten van de kandidaten.
Zita Wauters (17) is een Vlaamse actrice, dochter van Koen Wauters en ook bekend van de musical Kadanza Together. Zelf achter de potten staan gebeurt zelden, maar uit eten gaan met vrienden doet ze vaak. “Ik heb een echte foodverslaving. Van sharing dishes zoals sushi kan ik blijven eten. Het is lekker, gezond en gemakkelijk te verdelen met vrienden. Meer dan 20 sushi’s eten is geen uitzondering voor mij.”
Zita daagt de jonge chefs uit om een aantal heerlijke sushi-combinaties te maken. Misschien zit er, ondanks haar uitgebreide ervaring, toch een verrassing tussen?
Loïc Tussen 2 Vuren, zaterdag om 18u20 op VTM en VTM GO:
Sushi volgens het recept van Hanne en Joseph
Sushi van Hanne
Ingrediënten
100 g sushirijst - 2 el sushi wijnazijn - 3 noribladen - 1 mango - 1/3 komkommer - 1 avocado - 1 rode paprika - 3 eieren- 1 voorgekookte rode biet -2 lente-uitjes - 1 el zwart sesamzaadjes - 1 el sesamzaadjes - zout, zwarte peper- wasabi - mayonaise- 1 kl shiracha - 1 eetlepel ingelegde gember - olijfolie
Zo maak je het klaar:
1. Spoel de rijst tot het water helder wordt. Kook de sushirijst gaar. Meng de sushi wijnazijn onder de warme rijst en laat afkoelen.
2. Kluts de eieren en bak er een omelet van in een scheutje olie. Kruid met peper en zout. Laat vervolgens ook afkoelen.
3. Schil en snijd de groenten: de mango in lange stukjes, de avocado in schijfjes, de rode biet in brunoise en de paprika, komkommer en lente-ui in julienne.
4. Voor de rode biet-maki: spreid een laagje sushirijst uit op een sushimatje bekleed met een noriblad. Leg wat komkommer, wat avocado, een beetje rode biet en wat lente-uitjes aan de rand van de rijst. Rol voorzichtig tot een mooie rol, door het geheel goed aan te drukken. Snijd vervolgens in hapklare stukken.
5. Voor de paprika-maki: spreid een laagje sushirijst uit op een sushimatje bekleed met een noriblad. Leg wat omelet besmeerd met wasabi, een koffielepel sesamzaad, een beetje julienne van paprika aan de rand van de rijst en maak een maki-rol. Snij in hapklare stukken.
6. Voor de omgekeerde maki: spreid eerst wat zwart sesamzaad en dan sushirijst op het sushimatje, leg er vervolgens een blad nori over. Leg stukjes avocado en mango aan de rand en rol op. Snijd ook in stukken.
7. Meng 1 eetlepel mayonaise met 1 koffielepel shiracha. Meng 1 eetlepel mayonaise met een halve koffielepel wasabipasta. Doe als derde saus wat sojasaus in een potje.
Sushi van Joseph
Ingrediënten
100 g sushirijst - 100 g rauwe zalm - 1/2 mango - 1 limoen - peper, zout - 1 kl zwart sesamzaad - 1 kl roze peperbolletjes - 1/3 komkommer - 2 el zoete soyasaus - verse dille - 3 sint-Jacobsvruchten - 1 avocado - 1 kl lompviseieren - wasabi
Zo maak je het klaar:
1. Spoel de rijst tot het water helder wordt. Kook de sushirijst gaar. Meng de sushi wijnazijn onder de warme rijst en laat afkoelen.
2. Snijd de zalm in grove brunoise.
3. Schil de mango en snijd in brunoise.
4. Hak een paar takjes dille fijn.
5. Maak een tartaar van de zalmblokjes met de stukjes mango, een eetlepel sesamzaad, het sap van een halve limoen en een paar fijngesneden takjes dille. Kruid af met peper en zout.
6. Snijd de sint-Jacobsvruchten overlangs in zo dun mogelijke sneetjes.
7. Schil en snijd de avocado in brunoise.
8. Marineer de Sint-Jacobsvruchten in wat olijfolie, een koffielepel sesamzaad en een koffielepel roze peperbolletjes.
9. Snijd een paar schijfjes van de komkommer.
10. Snipper een klein blad nori in dunne reepjes.
11. Voor de zalm-nigiri: vul twee derden van een serveerring met sushirijst. Duw stevig aan met een gewicht of stamper. Schik wat brunoise van avocado en de tartaar van zalm erbovenop. Werk af met een paar reepjes nori.
12. Voor de Sint-Jacobs-nigiri: vul twee derden van een serveerring met sushirijst. Duw stevig aan met een gewicht of stamper. Leg er een schijfje komkommer op de rijst en schik er vervolgens de gemarineerde sint-jacobsvruchten op. Werk af met een koffielepel lompviseieren, een reepje norivel en een takje dille.
13. Serveer met ingelegde gember, een paar toefjes wasabi en wat sojasaus.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor eens en altijd: zijn ijsblokjes in wijn om af te koelen een goed idee of niet?
-
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
Livios
Mag je je gras maaien op zondag? En de takken van je buren snoeien? Dit zijn de regels in vijf herkenbare situaties
In de lente en zomer brengen we veel meer tijd door in onze tuin. Het is dan ook de periode waarin ergernissen kunnen opduiken. Want wat met overhangende takken, of buren die nieuwe bomen planten? En mag je op zondag je gras maaien of op je appartement barbecueën? Bouwsite Livios vroeg het aan advocate Astrid Clabots. -
-
Verdwijnen bij ons bruine eieren binnenkort ook uit de supermarkt, zoals in Nederland?
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
Met het oog op de zomer willen veel mensen lastminute toch nog enkele kilo’s verliezen. “Dankzij kleine, simpele aanpassingen kun je dat op een duurzame manier aanpakken”, verzekert HLN-chef Sandra Bekkari. Maar hoe zet je eenvoudig een lekkere en voedzame maaltijd op tafel waardoor je minder honger hebt tussendoor? “Er zijn géén regels, maar deze vijf principes kunnen je helpen”, tipt Bekkari, die ook twee simpele recepten deelt. -
PREMIUM
“Na 6 maanden diëten was ik al 20 kilo kwijt, maar daar bleef het niet bij”: Martine en Sander vertellen waarom zij nooit meer op dieet gaan
Er zijn tal van diëten die snel of duurzaam gewichtsverlies beloven, maar toch verloopt dat niet altijd zoals verhoopt. Martine (56) en Sander (24) vertellen naar aanleiding van anti-dieetdag wat zij probeerden, hoe ze merkten dat het verkeerd liep en wanneer ze besloten om het anders aan te pakken. Diëtiste Sanne Mouha geeft hen advies: “Extreem diëten en te hard sporten kan leiden tot grote voedingstekorten.” -
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Jobat
Op je 50ste met pensioen? Volg deze vijf stappen: “Zorg altijd voor een plan B, C en D”
Ze zijn lang niet in de minderheid, de werknemers die dromen van een vervroegd pensioen. De FIRE-beweging zweert zelfs bij het veel eerder stoppen met werken, via doordacht opgebouwde financiële vrijheid. Jobat.be klopte aan bij Sébastien Aguilar, oprichter van FIRE Belgium. Hij deelt zijn vijfstappenplan voor wie er op zijn 50ste al de professionele brui aan wil geven. -
vtwonen
Je bed wel of niet opmaken? Dit is de beste en meest hygiënische aanpak
Na een lange dag is er weinig fijner dan onder de lakens kruipen van een mooi opgemaakt bed. Het loont dus om in de ochtend de lakens strak te trekken. Maar daar zijn ook nadelen aan verbonden. Moet je nu wel of niet het bed opmaken? Bij deze vindt vtwonen.be er het antwoord op. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”