"Om een kater te slim af te zijn, bestaat er maar één remedie": onze huissommelier schept duidelijkheid over 'Chateau Migraine’
Goedkope wijn, te veel sulfieten, een allergie… Het zijn maar enkele van de populaire excuses die we gebruiken wanneer een avondje met veel alcohol ons met hoofdpijn opzadelt. Onze huissommelier Sepideh is duidelijk: “Ook dure wijn kan je hoofdpijn bezorgen.” Wat veroorzaakt dan precies die vervelende kater?
Hoofdpijn na een avond waarop de alcohol rijkelijk vloeide? Vooraleer je met een beschuldigende vinger naar je partner wijst omdat die voor die goedkope wijn uit de promo koos even dit: ook dure wijnen kunnen je hoofdpijn opleveren. Sepideh bevestigt: “Een kwaliteitswijn herken je trouwens niet aan het prijskaartje. Een minder dure wijn kan zeker goed en lekker zijn. Ook het uiterlijk van de fles vertelt je weinig over de kwaliteit. Je moet al wat van de herkomst van wijnen en wijnhuizen kennen om in de winkel het onderscheid te kunnen maken. Er komt zoveel bij kijken. Passeer eens langs de plaatselijke wijnhandelaar. Mensen met passie voor hun vak geven je met plezier advies en laten je proeven. Zo weet je meteen wat voor wijn je mee naar huis neemt.”
Sulfieten
Aan de prijs van je wijn ligt het dus niet. En ook de veelbesproken sulfieten (zwavel) blijken niet de boosdoeners in het verhaal. Sulfieten worden tijdens het productieproces van wijn gebruikt om bacterievorming tegen te gaan. Diezelfde stofjes met ontsmettende werking zitten ook in heel wat voedingswaren verwerkt. Sepideh: “Gedroogde vruchten bevatten bijvoorbeeld véél meer sulfieten dan wijn, zonder dat ze je hoofdpijn opleveren. Natuurlijke of zwavelarme wijn kopen om je tegen hoofdpijn te beschermen heeft echt geen zin.” Exit het sulfietverhaal dus.
Zelfs een allergische reactie op schimmels, gisten of andere wijnbestanddelen veroorzaakt geen hoofdpijn (maar wel andere klachten zoals neusloop of jeuk).
Om hoofdpijn te slim af te zijn bestaat er maar een remedie: drink tussen de wijntjes door genoeg water.
In de hersenen
Wat dan wél die vervelende hoofdpijn verklaart? De oorzaak ligt in je hersenen. Sepideh: “Tussen je hersenen en schedel zit een dunne laag vloeistof. Drink je te veel alcohol en te weinig water, dan droogt dat laagje op en drukt je schedel als het ware te hard op je hersenen. En dat zorgt voor die stekende pijn.” Om hoofdpijn te slim af te zijn bestaat er maar één remedie: drink tussen de wijntjes door genoeg water. En heb je een glaasje te veel op? “Dan doet een aspirientje voor het slapengaan wonderen”, lacht de sommelier.
Eerste hulp bij kater
Komen al deze tips te laat? Verdrijf je kater dan door veel water te drinken. Ook vitamine C doet deugd. Kiwi’s zijn ideaal: ze bevatten een stuk meer vitamine C dan citrusvruchten. Sepideh: “Of pers een halve citroen uit in een glas lauw water: een goed middeltje om je maag tot rust te brengen.”
Die vette hap waar je zo naar snakt? Die laat je het best links liggen. Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Ons brein associeert die behoefte met iets dat we lekker vinden: vette snacks. Een foutje in de hersenen, want junkfood zal je alleen nog slechter doen voelen. Heb je echt zin in iets vet? Kies dan bijvoorbeeld voor wat gerookte zalm. En combineer het met volkorenbrood en flink wat groenten. Je lijf heeft vezels nodig om weer op krachten te komen.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
De ene poetst zijn tanden voor het ontbijt, de andere erna, maar wat is nu eigenlijk de juiste volgorde? En wat als je niét ontbijt? Tandarts Jean-Paul Souffriau van het Verbond der Vlaamse Tandartsen geeft voor eens en altijd het juiste antwoord op de vraag. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
Jobat
Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
PREMIUM
Van aperitief tot dessert: dit feestmenu van Sandra Bekkari maak je klaar met het hele gezin
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerguido van der heyden
van roy jozef
Charles Grisar