Zachtste oudejaar sinds begin metingen - en dat niet enkel in België

Net als gisteren is er ook vandaag een warmterecord gesneuveld. Deze namiddag werd het in Ukkel 14,0 graden Celsius. Nooit was het bij ons warmer op oudejaarsdag sinds het begin van de waarnemingen. Wellicht sneuvelt ook morgen nog het dagrecord voor een drie op een rij. Overigens gaan ook in het buitenland warmterecords voor de bijl, zoals bij de Nederlanders en de Britten. 

Het vorige warmterecord voor oudejaar werd gevestigd in 2017. Toen steeg het kwik op de laatste dag van het jaar naar 13,8 graden Celsius. 

Ons land krijgt momenteel een rechtstreekse import van subtropische lucht uit het noorden van Afrika en Spanje. 

Eerst beleven we straks een bijzonder zachte oudejaarsnacht, met temperaturen rond 10 à 11 graden in het centrum van het land. 

Morgen, op de eerste dag van het nieuwe jaar, kan er nog een dagrecord bijkomen. De hoogste waarde staat momenteel op 13,6 graden en gaat terug naar 2012, maar de verwachting is dat het kwik naar 15 graden opveert. 

Ook in het buitenland zijn de temperaturen gevoelig zachter dan normaal. In De Bilt, in Nederland, steeg het kwik tot 14,4 graden Celsius, waarmee het eveneens de warmste oudejaarsdag ooit werd. Het vorige record dateerde uit 2017 met 13,7 graden. In het Verenigd Koninkrijk, in het  zuidelijke graafschap Somerset, werd dan weer 15,8 graden gemeten in  Merryfield, meldt het Britse Met office. Het vorige dagrecord bedroeg 14,8 graden en werd genoteerd in de Welshe badplaats Colwyn Bay in 2011. 

De jongste jaren hebben we door de klimaatopwarming wel vaker te maken met dagrecords. Die worden systematisch bijgehouden sinds 1892, maar 40 procent van alle dagrecords tot nu toe viel in deze eeuw.  

Vanaf zondag koelt het geleidelijk aan weer af. Op dinsdag zouden we opnieuw temperaturen krijgen die min of meer normaal zijn voor deze tijd van het jaar, zo'n 6 à 7 graden. Zondagnamiddag is het goede weer voorbij wanneer we opnieuw met regen te maken krijgen. Voor het begin van volgende week wordt veel wind en veel regen verwacht. 

Bekijk hier het weerbericht van 13 uur:

Videospeler inladen...
Ook op 20 februari dit jaar was het uitzonderlijk zacht in België, toen een plotse warmte-opstoot na een heel koude periode.

Meest gelezen