Buurtbewoners over gasexplosie in Turnhout: “Mijn beste vriend Patrick is onbereikbaar. Er is geen spoor van hem, dat is geen goed teken”

 ©  BELGA

Bij een enorme ontploffing vrijdagochtend in het centrum van Turnhout is een appartementsgebouw deels ingestort. De explosie werd veroorzaakt door gas, veel meer is er tot nu toe niet bekend. Er wordt gevreesd dat er dodelijke slachtoffers zijn, maar door instortingsgevaar zal de zoektocht nog heel de nieuwjaarsnacht en mogelijk nog langer in beslag nemen. “Mijn beste vriend Patrick is onbereikbaar. Er is geen spoor van hem, dat is geen goed teken”, zegt Jef in tranen aan onze reporter ter plaatse.

Dirk Coosemans

“Ik lag nog in bed”, zegt Hanne Dierickx (20) die woont in een appartementsgebouw recht tegenover dat waar de explosie plaatsvond in de Boerenkrijglaan. “En plots hoorde ik die knal. Mijn raam vloog open. Ik had geen idee; maar toen ik het raam opnieuw wilde sluiten, zag ik dat er één groot gapend gat was in het gebouw hier recht tegenover.”

Hanne belde meteen de brandweer. “Maar toen ik de telefoon vasthad, kwamen ze al toegesneld. Het is vreselijk. Ik ken al die mensen niet echt, maar ze zeggen steeds vriendelijk goedendag. Ik hoop dat er geen doden zijn.”

Het middelste gedeelte van het gebouw is helemaal ingestort, maar het dak hangt er nog boven. Een tiental appartementen is verwoest. In de loop van de dag kwamen politiemensen van het Disaster Victim Identification Team ter plekke, die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar lichamen. Ook speurhonden werden ingezet.

“Het leek vuurwerk”

Danny Lauwerijs (59) woont met zijn moeder in een huis rechtover het getroffen gebouw. “Het leek vuurwerk. Maar toen ik buiten keek en de schade zag, wist ik meteen dat de gas ontploft was.”

De man heeft met zijn mama onderdak gevonden bij zijn zus. “Ik mag even opnieuw naar huis om het hoorapparaat en de medicatie, maar dan moeten we meteen terug weg”.

Danny Lauwerijs. 

Rond 13 uur liet burgemeester Paul Van Miert weten dat er nog acht vermisten zouden zijn. “Met één vrouw onder het puin is er visueel contact”, zegt brandweercommandant Luc Faes. “Ze zegt dat ze niet gewond is en is goed ter taal. We proberen een tunnel te graven door het puin om bij haar te raken. Dat is moeilijk en gaat traag omwille van het instortingsgevaar.”

Al is er wel goede hoop dat de vrouw er ongedeerd uit zal raken.

“Kunnen niet anders dan afwachten”

Minder hoop is er voor andere vermisten. Onder hen Patrick Verschuren en zijn vrouw Rosa. “Patrick is mijn beste vriend”, zegt Jef Van Gorp, die al heel de dag trouw de wacht houdt aan het politielint. “Zijn familie heeft me vanochtend gebeld omdat ze hem niet konden bereiken. De brandweer had zijn gsm gevonden en de telefoon opgenomen. Van Patrick geen spoor, dat ziet er niet goed uit. Ik heb zelf ook eens geprobeerd: weer die brandweerman.”

Jef probeerde ook te bellen naar Patrick’s partner Rosa. “Maar ook zij nam de telefoon niet op. We zijn heel ongerust, maar kunnen niet anders dan afwachten”.

Jef kan zijn tranen amper bedwingen als hij over zijn vriend spreekt. “Patrick en ik werken al 32 jaar in dezelfde firma, stellingenbouw. Dankzij hem ben ik er kunnen beginnen. Hij heeft me alles geleerd. Een enorme sterke kerel. Het ziet er niet goed uit. Maar als er één is die onder dit puin levend uit zou raken, is het Patrick wel. We mogen de hoop niet opgeven”.

Patrick Verschuren. ©  if

Zoektocht

Volgens brandweercommandant Luc Faes zal de zoektocht naar slachtoffers nog heel oudejaarsnacht duren. “En waarschijnlijk nog langer ook”.

Wat de oorzaak was van het gaslek, is nog niet gekend. Even, net voor de middag, was er sprake van een nieuw lek en een nieuwe gasgeur. Maar dat bleek niet zo erg als gedacht. “Het was de brandweer die de gasleidingen aan het doorsnijden was om de nodige reparaties door te voeren. Het was allemaal gecontroleerd”, zegt burgmeester Paul Van Miert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer