© SD

Vijf jaar cel gevraagd voor moord in Kerkom: “Het lichaam wou niet zinken, en dus sprong ze hem achterna”

Het openbaar ministerie heeft vrijdag in de Hasseltse correctionele rechtbank vijf jaar cel gevraagd voor de moord op Eduard Gorodushkin (56) in Kerkom bij Sint-Truiden. Begin april 2014 sloeg zijn 55-jarige vrouw Antonina G. de tirannieke alcoholverslaafde Kirgiziër het hoofd in nadat hij haar in de keuken aanviel met een mes. Samen met de Kirgizische inwonende vriend (29) van haar dochter dumpte Antonina daarna het lichaam in het Albertkanaal. Voor hem is twee jaar gevangenisstraf gevorderd.

GeHo

Bert Vanmechelen, advocaat van de vrouw, gaat resoluut voor de vrijspraak. “De levenssituatie van de vrouw was pure horror. Dagelijks is ze mentaal en fysiek misbruikt.” Het openbaar ministerie schetste geen fraai beeld van het slachtoffer. “Een werkloze man die verslaafd was aan alcohol en aan medicamenten. Hij terroriseerde het gezin. Soms ging hij naast zijn vrouw in bed liggen en deed daarop zijn behoefte.”

Koelkastdeur

De moord in Kerkom gebeurde tijdens een zoveelste ruzie in de nacht van vier op vijf april. In de keuken ging het koppel dat sinds 2003 in België is met elkaar in de clinch. Aanleiding was een discussie over de inwonende dochter en haar vriend. De man sloeg de vrouw tegen de koelkastdeur, stormde op haar af met een mes en trachtte haar te wurgen. “Ik kon een hamer grijpen en sloeg een eerste keer op mijn hoofd. Toen wou hij mij weer aanvallen. Met mijn twee handen sloeg ik met volle kracht opnieuw op zijn hoofd,” luidde het. Na de hamerslagen rende de vrouw naar boven en meldde de inwonende vriend ‘Ik denk dat ik hem heb gedood’. Het duo reed daarop naar Diepenbeek en dumpte Eduard Gorodushkin in het Albertkanaal. “Niet evident,” aldus het parket. “Het lichaam wou niet zinken waarna Antonina het lichaam achterna sprong om een handje te helpen.”

Op 13 april werd het lichaam aangetroffen en bleef een identificatie uit. Na een bericht over de vondst in de media deed de familie aangifte van de verdwijning van de werkloze truckchauffeur. Hij zou volgens haar een week eerder vertrokken zijn uit zijn huis op de Naamsesteenweg. De speurders hadden meteen door dat er iets niet klopte en legden de vrouw, die momenteel net als de tweede verdachte op vrij voeten is, van het slachtoffer op de rooster waarna ze door de mand viel.

Vonnis op 24 maart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer