Vier dodelijke slachtoffers na gasexplosie in Turnhout, minister Verlinden bezoekt plaats van de ramp

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is vanmiddag haar steun komen betuigen in Turnhout, waar gisteren een appartementsgebouw werd vernield door een gasontploffing. Twee bewoners werden levend van onder het puin gehaald, vier anderen overleefden de ramp niet. Ondertussen is het gebouw zo goed als mogelijk gestabiliseerd en mogen bewoners en omwonenden onder begeleiding van de brandweer spullen gaan ophalen. 

Vandaag wordt er in Turnhout verder puin geruimd na de gasontploffing van gisteren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) kwamen vanmiddag hun steun betuigen aan de slachtoffers en nabestaanden. Ze bedankten ook de hulpverleners die de hele nacht doorwerkten om de slachtoffers van onder het puin te halen. Ook koning Filip heeft telefonisch zijn steun overgebracht aan de burgemeester.

Wat is er gebeurd?

  • Rond 8.15 uur gisterenochtend werd de Boerenkrijglaan in Turnhout opgeschrikt door een luide knal.
  • Een flatgebouw is weggeblazen door een ontploffing, waarschijnlijk gaat het om een gasexplosie. 
  • Door de klap zijn er verschillende verdiepingen ingestort en er is een groot instortingsgevaar.
  • De hele dag én nacht hebben de hulpdiensten gezocht naar mensen onder het puin. 

Vier dodelijk slachtoffers

Vier slachtoffers hebben het drama niet overleefd. Het laatste slachtoffer werd vannacht rond drie uur van onder het puin gehaald. Twee mensen konden levend van onder het puin gehaald worden. Gisterenochtend werd al een gewonde overgebracht naar het ziekenhuis. Later op de dag werd een tweede persoon gered. De vrouw had tien uur lang gekneld gezeten en werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Terwijl ze vast zat kon de vrouw al die tijd met de hulpdiensten praten en ze leek niet zwaargewond, maar ze zat op een moeilijk bereikbare plaats. De brandweer probeerde eerst langs de achterkant van het gebouw een tunnel te graven om de vrouw te bevrijden, maar dat bleek door instortingsgevaar te onveilig te zijn. Daarom werd met zwaar materieel geprobeerd om langs de voorkant bij de vrouw te geraken en dat is dan uiteindelijk gelukt. De vrouw dankt haar leven aan een paar meubels die rond haar de klap hebben opgevangen. Volgens burgemeester Paul Van Miert (N-VA) stellen de personen die levend bevrijd konden worden het goed.

Ondertussen heeft het Antwerpse parket de identiteit van de slachtoffers van de gasexplosie in Turnhout vrijgegeven. Het gaat om twee koppels die in het gebouw woonden, het eerste koppel is 60-jarige man en een 70-jarige vrouw, en een tweede koppel, een man van 79 en een vrouw van 72. De stad Turnhout heeft een rouwregister geopend op de website van de stad. 

De ravage is een dag na de ramp goed zichtbaar, de sfeer in Turnhout is bedrukt, de tol is zwaar. Bekijk hier de reportage van onze ploeg ter plaatse:

Videospeler inladen...

Alle slachtoffers gevonden

"We gaan ervan uit dat we nu iedereen gevonden hebben", zegt burgemeester Paul Van Miert. "Alles is tot twee of zelfs drie keer toe gecontroleerd, dus we zijn vrij zeker dat het vierde slachtoffer het laatste was. Tijdens de avond- en nachturen heeft niemand zich meer gemeld om familieleden als vermist op te geven. De politie is natuurlijk nog ter plaatse, maar de civiele bescherming en brandweermensen zijn vanmorgen rond half zeven vertrokken."

We gaan ervan uit dat we nu iedereen gevonden hebben

Paul Van Miert, burgemeester van Turnhout (N-VA)

"We zullen samen met de eigenaar moeten bekijken of we moeten overgaan tot sloop. En de rest van de dag zullen we ons focussen op slachtofferhulp", zegt Van Miert.

Ondertussen is het gebouw zo goed als mogelijk gestabiliseerd. "Het pand waar de ontploffing heeft plaatsgevonden is niet meer helemaal toegankelijk. Bewoners mogen hier onder begeleiding van de brandweer spullen ophalen. Ook de bewoners van de omliggende gebouwen mogen even naar huis om onder begeleiding persoonlijke bezittingen op te halen." 

Voorlopig mag niemand van de omwonenden in zijn woning blijven. Er liggen nog te veel puin en glasscherven. Die zullen morgen door schoonmaakploegen opgeruimd worden. "Hopelijk kunnen ze zondagavond terugkeren", zegt Van Miert. 

In "Het journaal" gaf burgemeester Van Miert een laatste stand van zaken:

Videospeler inladen...

Oorzaak explosie nog niet bekend

De ontploffing in het appartementsgebouw werd vermoedelijk veroorzaakt door een gasexplosie. Hoe die ontstaan is, is op dit moment nog niet duidelijk. "Het puin is op dit moment verdekt opgeslagen door het parket en zij gaan het onderzoek verder voeren om te bepalen wat er gebeurd is," legt de burgemeester uit. "Misschien kunnen de twee dames die het overleefd hebben ons ook meer vertellen, maar dat valt allemaal af te wachten."

In Turnhout wordt ondertussen verslagen gereageerd op het drama. "Zoiets komt wel binnen", aldus Van Miert. "Het leeft heel hard. Mensen zijn meteen in actie geschoten om te helpen en dingen in te zamelen. Het is ook een kleine stad en heel veel mensen kennen elkaar hier, dus de gemeenschap leeft meteen mee."

Toch is er ook een valse noot. Via Twitter laat de burgemeester weten dat er rond de rampsite gisteren vuurwerk is afgestoken, terwijl de hulpdiensten nog op zoek waren naar slachtoffers. "Ik snap het niet, maar het zal wel aan mij liggen", schrijft hij. 

Meest gelezen