Sobere afscheidsceremonie voor Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu

In Zuid-Afrika is voormalig aartsbisschop en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu begraven. Dat gebeurde in de kathedraal van Kaapstad. Het was een eenvoudige en sobere plechtigheid zoals Tutu zelf wilde.

In een eenvoudige dennenhouten kist met handgrepen uit koord in de plaats van goud of zilver stond de voormalige Anglicaanse aartsbisschop Tutu opgebaard in de St-George kathedraal in Kaapstad.  Volgens zijn eigen wensen was de afscheidsceremonie eenvoudig en sober. Tutu's weduwe Nomalizo Leah, bekend als "Mama Leah", zat in een rolstoel op de eerste rij met een paarse sjaal om, de kleur van de kerkelijke gewaden van haar man.

"Hij was vooral uitermate belangrijk in de jaren dat andere bekende antiapartheidsstrijders in gevangenschap of ballingschap zaten", zegt onze correspondent Elles van Gelder in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Door de strenge coronamaatregelen was het aantal genodigden in de kathedraal beperkt tot 100. Naast zijn dichte familie waren de huidige en oud-presidenten van Zuid-Afrika aanwezig, net zoals Grace Machel, de weduwe van voormalig president Mandela. De familie van Tutu had gevraagd om geen bloemen te schenken, maar wel giften voor het goede doel.

Een van de weinige buitenlandse aanwezigen was de Nederlandse prinses Mabel, de weduwe van prins Friso. Zij kende Tutu persoonlijk en stond samen met hem aan de basis van de organisatie Girls Not Brides, die een einde probeert te maken aan kindhuwelijken.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Regenboognatie

Tijdens de ceremonie eerde president Ramaphosa Tutu als een nederig en moedig man die de "regenboognatie" weer verenigde na het brutale apartheidsregime. Tijdens de tweede helft van de jaren '90 leidde aartsbisschop Tutu de Zuid-Afrikaanse Waarheids- en Verzoeningscommisie, waar daders amnestie konden krijgen in ruil voor een volledige bekentenis. "Tutu was ons moreel kompas", zei Ramaphosa nog.

Na de plechtigheid wordt Tutu's as bijgezet in de St George kathedraal. "Deze kerk was heel belangrijk voor hem", zegt correspondent Elles van Gelder vanuit Kaapstad. "Vanop de trappen van deze kerk heeft hij eigenlijk letterlijk de strijd tegen het apartheidsregime geleid."

"Bio-cremeren"

Het lichaam van Tutu wordt overigens "geresomeerd", ook wel bio-crematie genoemd, een techniek die water gebruikt in de plaats van vuur. Als voorvechter van het milieu wou hij een milieuvriendelijker alternatief voor crematie. 

Aartsbisschop Desmond Tutu overleed op 26 december op 90-jarige leeftijd. Sindsdien hangen de vlaggen aan openbare gebouwen halfmast. Sinds zondag worden in heel Zuid-Afrika dagelijks de klokken geluid ter ere van Tutu. 

Meest gelezen