Getty Images/Maskot
Volledig scherm
© Getty Images/Maskot

Gelukkiger worden in 2022? Probeer eens omoiyari, de Japanse kunst van compassie

Goed GevoelGelukkig zijn in 2022? Dat wil iedereen. En een aantal buitenlandse filosofieën kunnen je daarbij helpen. Denk aan hygge, het Zweedse Lagom of fika. Ook Omoiyari is er zo eentje. Deze Japanse kunst draait om compassie in de zeer brede zin van het woord. Van gastvrij zijn tot spaarzaam leven en je dankbaar voelen. Expert Erin Niimi Longhurst, die er een boek over schreef, legt uit hoe je het principe kunt toepassen. “Het belangrijkste hierbij is dat je het onbaatzuchtig doet. Zonder iets terug te verwachten dus.”

  1. EXCLUSIEF. Actrice Jennifer Heylen, intens gevoelig: “Als ik kon afvlakken wat ik voel met medicatie? Graag”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Actrice Jennifer Heylen, intens gevoelig: “Als ik kon afvlakken wat ik voel met medicatie? Graag”

    In de reeks ‘Northern Lights’ op Streamz schittert actrice Jennifer Heylen (32) in haar eerste grote hoofdrol, als de rouwende Denise. In het echt is ze gelukkig, al is haar leven een soort race. “Bij mij is alles last minute. Ik word moe van mijn eigen gedrag.” Een eerlijk gesprek met de nodige portie humor en een schaterlach na quasi elke zin. “Wees gerust: ik vind mezelf niet écht een kutwijf.”
  2. Maakt een ‘done-lijstje’ gelukkiger dan een to-dolijstje? Redactrice Stéphanie test het uit
    PREMIUM

    Maakt een ‘do­ne-lijst­je’ gelukkiger dan een to-dolijstje? Redactrice Stéphanie test het uit

    “Vergeet to-dolijstjes. Neerschrijven wat ik gedaan héb, boost mijn mood”, schrijft een journaliste bij de Britse krant The Guardian. Zij is voorstander van het ‘done-lijstje’, om bij te houden wat je dag per dag verwezenlijkt heb. “Het is een soort selfcare. Een manier om te ontstressen en je kleine successen te vieren.” Klinkt mooi – of te mooi om waar te zijn? – en dus ruilt redactrice Stéphanie een week haar to-dolijstje in voor een done-lijstje. Komt dat wel goed, bij iemand met een brein als gatenkaas? “Een done-lijstje bijhouden mag geen extra taak op je to-dolijst worden”, zegt de gedragspsychologe.