AZ Alma Eeklo en Sanapolis in Sijsele werken samen aan walk-in testcentrum: "Druk op huisartsen verminderen"

Het bestaande vaccinatiecentrum Sanapolis in Sijsele wordt uitgebreid en er komen twee testlijnen bij. Er kunnen 30 tot 40 covidtesten per uur worden afgenomen. Iedereen kan er terecht om snel en zonder afspraak een PCR test te laten afnemen. Het laboratorium van AZ Alma in Eeklo onderzoekt daarna de stalen.Ā 

Het zorgcentrum Sanapolis uit Sijsele is al sinds het begin van de vaccinatiecampagne een vaccinatiecentrum waar de 53.000 inwoners uit Damme, Eeklo, Maldegem en Sint Laureins zich kunnen laten vaccineren. Er zijn 10 vaccinatielijnen voorzien. Maar volgens CEO Luc Verhulst van Sanapolis is er op dit moment van de pandemie nood aan extra testcapaciteit :Ā  " De volgende weken zal de nood aan PCR testen toenemen. Dat komt enerzijds door de oprukkende omikronvariant, anderzijds zullen ook weer meer mensen een test nodig hebben voor hun werk of voor het reizen. We willen ook de huisartsen ontlasten, die nu overrompeld worden"

"snel, makkelijk en lage drempel"

Luc Verhulst

Normaal moeten er afspraken gemaakt worden als je je wil laten testen. "Voor veel mensen is dat een hele rompslomp en wij hebben beslist dat een afspraak niet moet. Iedereen kan er zich laten testen zonder of met afspraak. Je moet ook niet van de streek zijn. Er is altijd iemand van maandag tot vrijdag van 9 uur 's morgens tot 20 uur 's avonds. Een code heb je wel nodig, je kan dus niet zomaar op eigen houtje een test laten afnemen", zegt Luc Verhulst nog.

Extra ruimte in de lege gebouwen van het oud ziekenhuis

Het vaccinatiecentrum, in het oude en leegstaand ziekenhuis van Sijsele, heeft tien vaccinatielijnen en nu komen er twee testlijnen bij. "Het gebouw is groot genoeg, het was niet zo moeilijk om extra plaats te maken. We hebben zelf het initiatief genomen om met een testcentrum te starten en we voldoen aan alle wettelijke voorwaarden", zegt Luc Verhelst. "We hebben ook makkelijk een beroep kunnen doen op de vrijwilligers. Het zijn dan vooral mensen die extra uren komen werken, of nieuwe vrijwilligers."

Meest gelezen