(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Soedanese burgerpremier treedt af: "Niet gelukt om afglijden naar ramp te vermijden"

In het Oost-Afrikaanse land Soedan heeft premier Abdullah Hamdok op de staatstelevisie zijn aftreden aangekondigd. In Soedan wordt al weken geprotesteerd tegen de militairen die de echte macht in het land in handen hebben. Burgerpremier Hamdok, die onder druk van onder meer Europa en de VS zijn oude functie had teruggekregen, is er blijkbaar niet in geslaagd de rust in het land te doen terugkeren.

"Ik heb mijn best gedaan om te vermijden dat mijn land afglijdt naar een ramp terwijl het op een gevaarlijk keerpunt staat dat het voortbestaan van het land bedreigt", aldus Hamdok in zijn tv-toespraak vanavond. Hamdok heeft geprobeerd een compromis te zoeken met de militairen, maar is daarin niet geslaagd.

Eind oktober had het leger Hamdok afgezet en de noodtoestand uitgeroepen. De militairen wilden naar eigen zeggen een burgeroorlog voorkomen. Hamdok stond tot dan aan het hoofd van een overgangsregering waar zowel militairen als burgers deel van uitmaakten. Die moest Soedan naar vrije verkiezingen leiden nadat dictator Omar al-Bashir in 2019 was afgezet na massaprotesten.

De staatsgreep leidde tot grote protesten, waarbij ten minste 56 doden zijn gevallen. Ook de internationale kritiek zwol aan. Onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten eisten dat Hamdok zijn oude functie zou terugkrijgen. Het leger ging daar uiteindelijk mee akkoord, maar het heraantreden van Hamdok heeft geen einde aan de onrust in Soedan kunnen maken. Ook vandaag heeft het leger in de hoofdstad Khartoem nog twee betogers neergeschoten.

Hamdok zei vanavond dat er een nieuwe rondetafelconferentie moet komen om naar oplossingen te zoeken. 

Meest gelezen