Dolly Parton en Hilde Van Mieghem schrijven een eerste roman: naar deze 10 boeken is het uitkijken in 2022 

Opmerkelijke debuten en veelbelovende titels kunnen je alleen maar helpen, als "meer lezen" een van de goede voornemens voor 2022 is. VRT NWS selecteert een handvol spraakmakende boeken die dit jaar verschijnen. Ze zijn allemaal waardevol en staan dus niet in volgorde van belangrijkheid. Wie niet kan wachten om te lezen, vindt via deze link meer boekentips van 2021.

De Amerikaanse Hanya Yanagihara bijt de spits af. U kent haar misschien van "Een klein leven", de bestseller die op talrijke favorietenlijstjes staat. De roman heeft dichter Maud Vanhauwaert naar eigen zeggen "verpletterd".

Na zeven jaar stilte is Yanagihara eindelijk terug met "Naar het paradijs", een lijvige roman die drie eeuwen in een fictief Amerika beslaat. Voor meer details over de plot hoeft u niet lang te wachten, want op 11 januari verschijnt de roman in het Nederlands. We geven u meteen nóg een datum mee om te omcirkelen: op 9 maart komt Yanagihara normaal gezien naar het cultuurhuis Flagey in Brussel, om over haar boeken te praten.

De officieuze schrijver des vaderlands Tom Lanoye is terug van nooit weggeweest. "De draaischijf" is een monoloog van een theaterdirecteur in Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De man kampt met een innerlijke tweestrijd: collaboreren of niet? Na Jeroen Olyslaegers waagt dus ook Lanoye zich aan die donkere episode uit het Antwerpse verleden.

Tom Lanoye heeft nog meer te bieden in 2022. Hij schrijft ook een nieuwe versie van het bekende toneelstuk "Faust". Dat script "OustFaust" kan je tijdens het voorjaar ook meteen bekijken, want hij gaat op tournee!

Tom Lanoye vertelt over zijn dagelijkse routine als auteur in "Culture club" op Radio 1:

Ook Wim Opbrouck tourt in 2022 met de voorstelling: "Ik ben de walvis". Een par(ab)el uit de diepzee, voor jong en oud. Een verhaal over eenzaamheid en verbinding. Naast de voorstelling verschijnt in mei ook het gelijknamige prentenboek, met wondermooie illustraties van Bruno Vergauwen: 

Voor de liefhebbers van de combinatie boeken en theater is er ook nog "Onderland" van Dimitri Leue. Een verhaal over Robbert Rigurson, wiens goudmijn instort. Acteurs Warre Borgmans en Michaël Pas spelen mee in de voorstelling, die in februari in première gaat. Daar kan je ook meteen de bijhorende roman kopen. 

Wim Opbrouck leest hieronder "De man in de reus" van Paul Snoek voor:

"Hoe mannen zoals ik de baas spelen":  de ondertitel van "De zeven vinkjes" windt er geen doekjes om. De Nederlandse journalist Joris Luyendijk schrijft na "Het zijn net mensen" en "Pessimisme is voor losers" een nieuw non-fictieboek waarin hij een maatschappelijk vraagstuk onder handen neemt. Deze keer is de centrale vraag: wat moet de witte man met zijn privilege?

Dat het onderwerp van "De zeven vinkjes" actueel is, blijkt uit een ánder boek dat uitkomt in 2022. In "De laatste witte man" laat Mohsin Hamid zijn witte hoofdpersonage plots wakker worden met een bruine huid. Televisiefenomeen Oprah Winfrey kan niet wachten tot de publicatie en maakt daar geen geheim van. Het zorgt meteen voor extra aandacht.

Van vinkjes naar duifkes in de debuutroman van actrice Hilde Van Mieghem. In "De drie duifkes" bouwen drie jonge, sprankelende vrouwen een vriendschap op. Ze vinden elkaar in hun onvolmaaktheid, die niet wordt geaccepteerd door hun omgeving. Girlpower, in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Drie vrouwen die mee de weg plaveiden die wij vrouwen in 2021 tamelijk vrij kunnen bewandelen

Hilde Van Mieghem

Van Mieghem licht zelf al een tipje van de sluier in haar column in De Morgen: "Als je ziet hoe mijn grootmoeders (op wier leven het boek gebaseerd is, red.) moesten vechten om iets te zeggen te hebben over hun kinderen, te kunnen beschikken over een bankrekening, stemrecht te verwerven... Dan kan ik niet anders dan een diepe buiging maken voor de vrouwen die aan de weg timmerden en de mannen die hen daarbij ondersteunden."

Voor wie geprikkeld is door de vrijgevochten personages van Van Mieghem hebben we nog een andere tip: "Hubertina" van Kristien Hemmerechts komt eraan in februari. De roman is losjes gebaseerd op het leven van een mijnwerkersdochter aan het begin van de vorige eeuw. 

Een man loopt door een appartementsgebouw dat door de natuur overwoekerd wordt. Hij ontmoet er geen "duifkes", wel koolmezen, een ekster, een beer en kinderen. Zijn herinneringen nemen telkens andere vormen aan. 

Zo kunnen we de mysterieuze plot van "Lichamen" samenvatten, de nieuwe novelle van auteur Peter Verhelst. Fans moeten niet lang wachten, want over twee weken wordt die novelle al in de boekhandel verwacht. Geschreven in de kenmerkende poëtische taal van Verhelst. Januari is trouwens een bijzondere maand voor de auteur, want hij wordt zestig! Om dat te vieren komt er ook een herdruk van zijn grote doorbraak "Tongkat". 

Van poëtisch proza naar pure poëzie. De Nederlandse auteur Marieke Lucas Rijneveld onderzoekt in februari - in de nieuwe dichtbundel "Komijnsplitsers" - wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. 

In maart 2022 duikt Rijneveld ook op tijdens de Boekenweek, als schrijver van het jaarlijkse Boekenweekessay. Het traditionele lezersfeest kent dit jaar een zoet thema: de eerste liefde. Rijneveld maakt in maart trouwens ook kans op de allereerste Boon Literatuurprijs, "Mijn lieve gunsteling" staat op de longlist. 

Herbekijk hier het interview met Marieke Lucas Rijneveld in "Alleen Elvis blijft bestaan" op Canvas:

Videospeler inladen...

Het was meteen raak voor de Schotse auteur Douglas Stuart toen hij met zijn allereerste roman "Shuggie Bain" in 2020 de Bookerprijs won. In april verschijnt nummer twee, "Young Mungo".

De protestantse Mungo en de katholieke James groeien op in Schotland. Door hun verschillende geloofsovertuigingen zouden ze gezworen vijanden moeten zijn, maar ze krijgen geleidelijk aan gevoelens voor elkaar. Dat ze allebei mannen zijn, maakt hun verboden liefde nog méér taboe. Schrijft Stuart hiermee de "Romeo en Romeo" van deze tijd?

Zoals u misschien merkt zetten we in deze lijst vooral de Nederlandstalige boeken centraal. Laat je zeker ook verrassen door de vele internationale auteurs dit jaar. De Franstalige pers kan bijvoorbeeld niet zwijgen over "Vernietigen", de nieuwe roman van de controversiële Franse auteur Michel Houellebecq die over een paar dagen in het Frans verschijnt. 

Van pooiers tot straatmadeliefjes. Van het groeiende succes van prostitutie in de middeleeuwen, tot het Antwerps Schipperskwartier en de Rue d'Aerschot in Brussel vandaag. In "Seks voor geld: een geschiedenis van de prostitutie in België" kom je er alles over te weten. 

Prostitutie is een ruimte waarin het woord centraal staat

Sonia Verstappen, ex-raamprostituee

Auteurs en professoren Magaly Rodriguez Garcia, Elwin Hofman en Pieter Vanhees doorbreken alle clichés die over prostitutie bestaan. Ze spraken onder andere met Sonia Verstappen, die 36 jaar lang werkte als prostituee. Verstappen deelt haar interessante kijk op prositutie, die ze "une espace parole" noemt. Een ruimte waarin het woord, en niet de seks, centraal staat. 

Ja, u leest het goed: country-icoon Dolly Parton brengt in maart een roman uit. "Ren, Rose, Ren" is een thriller over een jonge countryzangeres met een raadselachtig verleden. Naast lees- volgt er ook luisterplezier: het nieuwe album van Parton zal gelijktijdig met de roman verschijnen. Het album vormt ook meteen de soundtrack bij het boek.

Parton stond er niet alleen voor, ze kreeg hulp van de succesvolle thrillerauteur James Patterson, die eerder ook samenwerkte met oud-president Bill Clinton. Of het resultaat prijzen zal winnen valt af te wachten, maar opmerkelijk is de samenwerking met Dolly Parton alleszins. We wensen u veel leesplezier in 2022!

Geniet nog een keer van auteur Dolly Parton, die een van haar allergrootste hits zingt: 

Meest gelezen