© ATV

Zeldzame ringsnavelmeeuw lokt vogelaars naar wijk Vosberg

Rumst -

De anders zo rustige wijk Vosberg was de voorbije dagen het decor voor vele tientallen vogelaars die uit heel Vlaanderen en zelfs uit Nederland kwamen. De reden was de waarneming van een ringsnavelmeeuw die men hier nooit eerder te zien kreeg.

 

Een ringsnavelmeeuw is een Amerikaanse meeuwensoort. Pas in 1945 werd de soort voor het eerst als dwaalgast in Europa waargenomen. Voor België was het wachten tot 12 mei 1988 toen een volwassen vogel in Heist aan Zee werd gespot.

“Op het eerste zicht lijkt een ringsnavelmeeuw op een stormmeeuw”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek. “Opmerkelijk bij deze soort is de zwarte ring vooraan op de snavel. Eveneens opmerkelijk is dat de ringsnavelmeeuw die momenteel in de wijk Vosberg vertoeft in 2005 als adulte vogel in Polen werd gevangen en met een rode ring met daarop de code PAA3 werd geringd.”

 ©  jw

 ©  jw

Blijkbaar pendelt de vogel heen en weer onze richting. Tijdens de vorige winter werd deze vogel opnieuw gevangen en werd op haar rug een gps-zendertje aangebracht. Sindsdien kan de vogel online gevolgd worden. Sinds maandag 27 december vertoeft de geringde en gezenderde dier in de Rumstse wijk Vosberg.

Tussen 20.000 andere meeuwen

Ruim 20.000 meeuwen aan het Rumstse waterspaarbekken. © Joris Herregods

“Overdag foerageert de ringsnavelmeeuw op de weilanden in de buurt om op regenwormen te jagen”, aldus De Keersmaecker. “Elke avond gaat ze samen met zo’n 20.000 andere meeuwen slapen op het spaarbekken Eeckhoven van Waterlink. Daar gaat heeft voornamelijk het gezelschap van kokmeeuwen maar ook van stormmeeuwen, zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen, enkele geelpootmeeuwen en Pontische meeuwen.”  (jw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER