De lekkerste uitjes in eigen land: 9 doe-tips voor kinderen met eten en drinken in de hoofdrol
Foodies met zin voor avontuur: dit lijstje zal je doen watertanden. We wijzen je de weg naar de bron van heel wat lokale lekkernijen. Dankzij deze uitstapjes ontdek je niet alleen hoeveel lekkers er in ons eigen land gefabriceerd wordt, je mag meteen ook proeven én je leert er nog iets van bij. Delicieuze combinatie!
Siroop in de mond in Aubel
Mensen willen steeds meer weten over wat ze eten; daarom zet de siroopmakerij van Aubel iedere zaterdag haar deuren open voor een gratis bezoek. Om 11 uur stipt vertrekt de rondleiding. Het verhaal over de transformatie van acht kilo fruit tot één kilo siroop wordt verteld in verschillende talen, ook in het Nederlands. Straffe weetjes: de siroop wordt enkel gemaakt van lokaal hoogstamfruit, er komen geen suiker of bewaringsmiddelen aan te pas en toch is een potje makkelijk tien jaar houdbaar. Het productieproces kan je enkel in actie zien in september en oktober als het fruit geoogst wordt, de rest van het jaar krijg je een film met levendige commentaar van de gids.
Extra tip: bezoek ook andere smakelijke adresjes in het land van Herve via www.paysdeherve.be.
Siroop van Aubel, gratis bezoek iedere zaterdag om 11u (stipt!)
Chocolademusea om voor te smelten
België is het land van… chocolade! Geen wonder dat we drie stevig uitgebouwde chocolademusea hebben om mee uit te pakken. Nu de buitenlandse toeristen net iets minder talrijk langskomen is dit hét moment om eens te testen hoeveel je zelf weet over de weg van chocoladeplantage tot het heerlijk smeltende goedje in je mond.
• Chocolate Nation in Antwerpen: Het grootste chocolademuseum van ons land bereik je in één minuut wandelen vanuit Antwerpen Centraal. Met veel fantasie word je ondergedompeld in de wereld van het zwarte goud.
• Choco Story in Brugge: In een prachtig oud pand maak je een reis door de geschiedenis van chocolade die eindigt met een demonstratie. Nadat je je ogen de kost hebt gegeven, mag je natuurlijk ook proeven. Gesloten van 10 tot 21 januari 2022.
• Chocolate Story in Brussel: Op 5 minuten wandelen van Brussel-Centraal word je meegenomen in de wereld van cacao, van geschiedenis tot productieproces. Een meester-chocolatier toont je de kneepjes van het pralinevak en je mag meteen proeven of het resultaat écht zo lekker is. Gesloten van 10 tot 21 januari 2022.
Jouw broodje is gebakken in Veurne
Wie zelf al eens aan de slag gaat met bloem, boter en water, weet dat de mogelijkheden eindeloos zijn in de wereld van het bakken. In dit museum neem je een duik in de geschiedenis van ons dagelijks brood, gebak en koekjes. Ongelofelijk hoeveel attributen, machines en hulpmiddelen er bestaan om bloem om te vormen tot een heerlijk versgebakken hapje. Hier geen stoffige geschiedenis, maar een museum op kindermaat.
Bakkerijmuseum Veurne, open van 4 tot 7 januari.
Het grootste misverstand uit de culinaire geschiedenis? Zonder twijfel het woord French fries. Gelukkig staat het Frietmuseum wél in het juiste land.
Enige frietmuseum ter wereld in Brugge
Het grootste misverstand uit de culinaire geschiedenis? Zonder twijfel het woord French fries, alsof frietjes een Franse uitvinding zouden zijn! Gelukkig staat het enige Frietmuseum ter wereld wél in het land waar de gouden stokjes hun oorsprong vinden, meer bepaald in Brugge. Krijg je bij het zien van al die patatjes zin in frietjes? Ideaal, want het museum heeft een eigen frituur waar alle klassiekers op het menu staan.
Extra tip: het Frietmuseum en Chocolademuseum liggen op amper twee minuten wandelen van elkaar en je kan een combiticket kopen.
Frietmuseum, Brugge, gesloten van 10 tot 21 januari 2022.
Topmoment voor een Geuzebezoek
Dat België een bierland is, bewijst alleen al het feit dat je keuze te over hebt om een lokale brouwerij te bezoeken. Last van keuzestress? In deze periode zijn de geuzebrouwerijen een uitstekende keuze, want lambik wordt enkel gebrouwen in de winter. Het is een spectaculair zicht om te zien hoe het kokende wort in zo’n enorm koelschip aan het proces van spontane gisting begint. Uiteraard mag een degustatie niet ontbreken.
Brouwerij Boon, vlakbij het station van Lembeek, bezoek mogelijk op zaterdagen om 14u na reservatie.
Ardense ham op oude wijze
In deze authentieke Ardense boerderij proef je niet alleen de huisbereide lekkernijen in het restaurant. In het kleine museum ontdek je ook hoe al die authentieke vleesproducten hun unieke smaak krijgen dankzij het pekelen en roken. Een leuke tip om te combineren met een wandeling in de buurt.
Musée du Sanglochon, Verlaine, tijdens schoolvakanties elke dag open.
Een druppeltje uit de stokerij in Hasselt
Het Hasseltse Jenevermuseum kon zich geen mooiere locatie dromen dan een authentieke jeneverstokerij. In de 19de-eeuwse stookinstallatie zie je hoe het graan stap voor stap transformeert tot echte jenever. Naast het productieproces krijg je een mooi beeld van de geschiedenis van ‘het druppeltje’ in al zijn glorie.
Jenevermuseum Hasselt, open van dinsdag tot zondag.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM61
Diëtist Michaël Sels: “Een gezonde brooddoos voor je kind? Wees realistisch!”
-
“Lekker en redelijk caloriearm”: deze gezonde kaas is in opmars dankzij sociale media
Het was hét hoofdingrediënt van een dieet in de jaren 70 en vorig jaar maakte cottage cheese of ‘hüttenkäse’ een comeback. Een blijvertje onder de foodtrends, zo blijkt. Want Tiktokkers, ‘healthfluencers’ en fitness goeroes blijven ook dit jaar nog zweren bij het ingrediënt om hun dag mee te starten of lunch mee af te werken. Hoe gezond is deze kaas écht? En is die ook lekker? Diëtiste Sanne Mouha en foodblogger Helen Kookt leggen uit. -
PREMIUM
Wat is het verschil tussen cava, prosecco en champagne? En waarom verschillen ze zo in prijs?
Met het seizoen van moederdag, trouw- en communiefeesten en terrasjes is het weer tijd om flessen bubbels boven te halen. Maar welke soort kies je dan? Waarom zijn de prijsverschillen tussen champagne, prosecco en cava zo groot? En hoe herken je een goede fles? Sommelier Paul-Henri Cuvelier legt het uit. “Het moeilijke is dat je hier niet kan afgaan op de kwaliteit van de druif.” -
-
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
HLN Shop
Ken jij deze vijf types barbecue al? Van oldskool met houtskool tot Japanse verfijning
Tijdens het plannen van een grillfeest krijgen we al snel een luxeprobleem op ons... bord: het aanbod in de winkels beperkt zich niet meer tot een rooster met een bakje kolen onder. Anno 2024 vind je barbecues in alle denkbare soorten en maten. Hoe pik je hier het juiste exemplaar voor jou uit? HLN Shop plaatst vijf types barbecues in de kijker en bespreekt hun troeven en bijzonderheden. -
PREMIUM
Hoe maak je je eigen zuurdesembrood en waarom blijft het zo populair? Bakker Wim Goossens legt uit: “Het is beter verteerbaar”
-
Livios
“We bewaakten streng ons budget”: Sally en Dirk geven oude bouwmaterialen nieuw leven in fossielvrije kaswoning
-
PREMIUM
Culinair journaliste test verspakketten van Jeroen Meus én 4 concurrenten: welke is qua prijs-kwaliteit de beste?
Je vindt verspakketten met alle groenten en smaakmakers voor een gerecht in elke supermarkt. Bij Albert Heijn koop je nu zelfs de nieuwe ‘Dagelijkse Kost’-dozen van Jeroen Meus. Kook je er altijd een lekker gerecht mee? Kloppen de bereidingstijden? En vooral: is zo’n pakket goedkoper dan alles los kopen? Onze culinair journaliste test vijf pakketten en berekent het prijsverschil: “Dit is toch veel geld, puur voor een doos en een recept.” -
Livios
“Nu vraagt meer dan 50% van onze klanten hiernaar”: ken jij al dé nieuwe trend bij zwembaden in de tuin?
Volgens de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ) is een smartpool dé hype van het moment. Een wat? En wat maakt een smartpool dan zo slim? Bouwsite Livios vroeg het aan: Patrice Dresse (directeur van BFZ), Jean Claude Jacobs (bestuurder G.Gil.Production-Zwembaden Waterair Belux) en Antoon Boeykens (directeur van LPW Pools). -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox