© ATV

Meer zakenvluchten vanuit luchthaven Deurne dan voor coronacrisis

De luchthaven van Deurne heeft vorig jaar 147.000 passagiers verwelkomd. Dat is ongeveer de helft van het topjaar 2019. Het aantal zakenvluchten lag in de tweede helft van 2021 zelfs hoger dan voor de coronacrisis.

In het coronajaar 2020 verwelkomde de luchthaven van Deurne welgeteld 88.000 passagiers. 2021 was dus een veel beter jaar, al zijn de gewone passagiersaantallen van voor corona nog steeds een verre droom.

“De 147.000 passagiers in 2021 zijn toch een hoopgevend resultaat”, zegt Eric Dumas, algemeen directeur van de luchthaven van Deurne. “Vanaf juli vloog TUI fly opnieuw naar zeven van zijn tien bestemmingen vanuit onze luchthaven. Dat was het begin van een mooi herstel. In juli, augustus en september verwelkomden we 114% meer passagiers dan in de zomer van 2020. Als het herstel zich zo blijft verderzetten, en ook de vluchten naar Innsbruck, Tanger en Nador terug opstarten, mogen we in 2022 opnieuw een mooi resultaat verwachten.”

Kans op besmetting

Het is opvallend dat er sinds de zomer in 2021 elke maand gemiddeld 6% meer zakenvluchten waren dan in 2019, toen corona nog geen koning was. “Dat komt wellicht omdat er minder lijnvluchten waren, en zakenreizigers dus vaker met een privévliegtuig naar hun bestemming moesten vliegen”, zegt luchtvaartspecialist Luk De Wilde. “Kleinere luchtvaartmaatschappijen, die vanuit onder meer Deurne vliegen, hebben daarvan geprofiteerd. Bovendien vinden veel bedrijven dat de kans op een besmetting op een klein vliegtuig kleiner is dan wanneer iemand op een groot vliegtuig stapt.”

Zal die heropleving van de zakenvluchten blijven duren? “Dat is de grote vraag”, zegt Luk De Wilde. “Het zal nog steeds nodig zijn om te reizen als er bijvoorbeeld een contract moet worden getekend of als er informaticaproblemen moeten worden opgelost. Maar veel zakenvluchten van vroeger zullen ook na corona wellicht door videovergaderingen worden vervangen.”  cwil

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Luchthaven Antwerpen