Wat moet je doen als je een gasgeur ruikt in huis? "Ga altijd naar buiten, en bel zo snel mogelijk de brandweer"

De gasexplosie in Zemst, waarbij zeker één persoon om het leven is gekomen, maakt nog maar duidelijk dat gasveiligheid geen lachertje is. Maar wat kan je thuis doen om een gaslek te vermijden? En wat moet je doen als je een duidelijke gasgeur ruikt? "Bel zo snel mogelijk de brandweer, maar doe dat buiten je woning", aldus brandpreventiespecialist Tim Renders.

Om incidenten met gasinstallaties te vermijden, zijn er volgens voormalig brandweerman Tim Renders twee belangrijke basisregels. "Zorg voor een correcte installatie, en tweejaarlijks onderhoud. Schakel voor je gasinstallatie een specialist in, die weet waar hij mee bezig is. En respecteer de wettelijke verplichting om je installatie effectief om de 2 jaar te laten controleren. Dat verhoogt je veiligheid aanzienlijk."

Een gaslek, gevolgd door een explosie, wordt trouwens vaak veroorzaakt door werkzaamheden, aan de installatie zelf, of openbare werken in de straat. Wat moet je doen als je letterlijk onraad ruikt en een gasgeur detecteert in huis? "Het allerbelangrijkste is dat alle aanwezigen meteen de woning verlaten, en dat iemand op veilige afstand van het gebouw de brandweer belt via het nummer 112", zegt Renders. 

"Het is belangrijk om dat buiten te doen, want zelfs een telefoontje kan een vonk veroorzaken, en daardoor ook een explosie. Er is geen open vlam voor nodig: een lichtschakelaar gebruiken, een koelkast die aanspringt, de statische elektriciteit die we onbewust opwekken of zelfs een telefoontje: het kan allemaal tot een explosie leiden, als er een gaslek is."

Wanneer je een gasgeur ruikt, heb je dus geen tijd te verliezen. "Meten is weten, en de brandweer heeft de juiste meetapparatuur om in te schatten wat er aan de hand is. Er is trouwens een geurstof toegevoegd aan aardgas, en ook aan butaan of propaan in gasflessen, zodat we een gaslek effectief kunnen ruiken. Je kan de geur het best vergelijken met die van rotte eieren."

Wat doe je beter NIET bij een gaslek?

  • De gasmaatschappij bellen: "Het wordt vaak aangeraden, maar dat is eigenlijk tijdverlies", zegt brandpreventieadvisiseur Tim Renders. "De brandweer is 24/7 bereikbaar, en kan dus sneller ingrijpen en helpen."
  • Ramen en deuren openen: "Ga zo snel mogelijk naar buiten als je een gasgeur ruikt: dat is het belangrijkste. Onderweg naar buiten, kan je nog wat binnendeuren openzetten, als je die tegenkomt. Maar ga niet nog wat ramen openzetten in de slaapkamers bijvoorbeeld."
  • Telefoneren in huis: "In het geval van een gaslek kan de kleinste vonk al voor een explosie zorgen. Bel de brandweer dus zo snel mogelijk, maar doe dat zeker buiten je woning."

Meest gelezen