Vlaamse uitgeverij kondigt nieuw brievenboek van Gerard Reve aan

Vijftien jaar na zijn dood komt de Vlaamse uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts met nog niet eerder gepubliceerd werk van de Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006). “Zeer fijne boy, brieven aan Jef R.” bundelt de brieven die Reve schreef aan voormalig televisieproducent Jef Rademakers, met wie hij tussen 1986 en 1997 zeven televisieprogramma's maakte. Het boek verschijnt in februari.

Het zal de Nederlanders wel even doen opkijken dat een Vlaamse uitgeverij een boek uitgeeft met nooit eerder gepubliceerde brieven van de grote Nederlandse schrijver Gerard Reve. “Volksschrijver” Reve overleed 15 jaar geleden.  Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans wordt hij tot “De Grote Drie” van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend. Zijn oeuvre omvatte naast romans als “De Avonden” en “Nader tot U” ook gedichten en een aantal brievenboeken. 

Voormalig televisieproducent Jef Rademakers (De PinUp Club, Klasgenoten) maakte zeven tv-programma’s met Reve. Uitgever en voormalig televisiemaker Sam De Graeve (ex-eindredacteur van "De Slimste Mens ter Wereld") ontdekte dat Rademakers en Reve met elkaar correspondeerden, en dat die brieven bewaard zijn gebleven.  

Beluister hieronder het gesprek met uitgever Sam De Graeve in "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

Het nieuwe boek kwam tot stand nadat Rademakers zich had gericht tot de weduwnaar van Reve Joop Schafthuizen, met de vraag om de brieven - die tot nu toe slechts in kleine kring bekend waren - publiek te maken. "We dachten eerst dat de weduwnaar hier niets van zou willen weten, maar tot onze verbazing ging hij heel welwillend in op het verzoek", zegt uitgever Sam De Graeve.

Aan een enkele zin kan je al merken dat het werk van Reves hand is.

Sam De Graeve, uitgever Borgerhoff & Lamberigts

"Jef Rademakers kende veel grote namen binnen de Nederlandstalige literatuur zoals Louis Paul Boon en Gerard Walschap, maar de vriendschap met Reve was bijzonder". De bundel gaat over de samenwerking tussen de twee mannen, die volgens De Graeve vooral elkaars gelijke vonden in hun visie op religie. Naast geloof spelen ook andere thema's zoals erotiek, liefde en de naderende dood een belangrijke rol.

Lees verder onder de afbeelding:

TV-producent Jef Rademakers
VRT

Reve koos in zijn latere oeuvre steeds vaker voor de briefvorm. “Zeer Fijne boy, brieven aan Jef R.” sluit zowel qua stijl als inhoud aan bij de typische "reviaanse" traditie die bol staat van ironie. "Aan een enkele zin kan je al merken dat het werk van Reves hand is", zegt De Graeve.

De rijk geïllustreerde en geannoteerde bundel met 20 brieven van de hand van de meester zal vanaf 16 februari verkrijgbaar zijn in Vlaanderen en Nederland. "We zijn apetrots dat we als Vlaamse uitgeverij een van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw hebben mogen uitgeven", klinkt het bij Borgerhoff & Lamberigts.

Meest gelezen