© ANSA

Kittel wint omdat concurrent Ewan te vroeg juicht

Marcel Kittel (Quick-Step Floors) heeft de tweede rit in de Abu Dhabi Tour gewonnen, met een ultieme krachtinspanning. Caleb Ewan (Orica-Scott) wist zich iets te vroeg zegezeker en juichte te vroeg waardoor Kittel met een ultieme jump toch nog de overwinning kon wegnemen. Het kwam zoals verwacht tot een sprint, hoewel zes vluchters lange tijd op kop reden.

gco

Marcel Kittel schreef de tweede rit van de Abu Dhabi Tour. Hij won in de massasprint voor Caleb Ewan en Mark Cavendish. Quick-Step Floors leek nochtans ingesloten te geraken bij de laatste bocht, maar op het einde kwamen ze nog terug. Het leek alsof ze te kort gingen komen en dat Ewan of Cavendish met de overwinning ging lopen, maar doordat de Australiër te vroeg juichte, kon de Duitser alsnog winnen. Daardoor vangt Quick-Step Floors het Vlaamse openingsweekend aan met al 13 overwinningen (!).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Twitter La Gazzetta Dello Sport.

Uitstekende sprint van de Duitser

Na de valpartij van gisteren, kon Kittel aanpikken met een overwinning. “Het was een mooi moment voor mij. Gisteren verloor ik mijn kansen op de overwinning en wat van mijn huid bij de valpartij”, zegt de Duitse sprintbom. “Vandaag kreeg ik een nieuwe kans en ik ben blij dat ik gewonnen heb. Het was ons plan om op het laatste moment vooraan te komen. We deden dat goed, maar kwamen bijna zelfs te laat.”

In de laatste meters moest Kittel het helemaal zelf doen. Hij kwam op de rechterkant met heel wat wattage op de rechterkant opzetten. “Ik had het voordeel dat alle sprinters alleen waren waardoor ik van wiel tot wiel kon springen. Ik had een gat gezien op de ene kant. Ik ben erin gedoken en zag meteen dat ik sneller was dan de andere sprinters, maar ik wist niet of ik nog op tijd zou komen. Ik ben blij dat ik na mijn val van gisteren zo kan terugkomen.” Opvallend: Kittel reed vandaag zonder schijfremmen uit solidariteit met zijn mederenners. Gisteren was er veel commotie rond geweest.

Vlakke rit

De renners startten omstreeks 11 uur Belgische tijd in Al Maryah Ilsand voor een vlakke etappe van 186 kilometer richting Big Flag. Een groep van zes vluchters reed van in het begin weg: Nicola Boem (Bardiani CSF), Kirill Sveshnikov (Gazprom-RusVelo), Fabio Calabria (Team Novo Nordisk), Alessandro De Marchi (BMC), Marco Canola (UnitedHealthcare) en Kristijan Durasek (Lampre-Merida).

Op 20 kilometer van het einde bedroeg de voorsprong van de zes vluchters nog iets minder dan een minuut. Op een lange rechte weg had het peloton hen constant in het zicht. De samenwerking bij de zes vooraan verliep vlot, maar tegen een jagend peloton was het al lang duidelijk dat ze het niet zouden halen. Lotto-Soudal posteerde zich nadrukkelijk vooraan en nam de leiding in de achtervolging. Ook de mannen van Bahrein-Merida reden mee om de vluchters te grijpen, net de jongens van Orica-Scott.

Op 10 kilometer werden de vluchters gegrepen. Canola en De Marchi zetten samen nog even door, maar ook zij konden niet voorkomen dat het tot een massasprint kwam. De treintjes werden gevormd en het werd meteen duidelijk dat Lotto-Soudal te veel mannen had opgebruikt in de achtervolging. Ook Quick-Step Floors leek te laat te komen, maar Kittel kon dankzij een krachtinspanning de juichende Ewan nog voorbij steken. Een jeugdzonde van de Australische spurter (22), want anders zou de Duitser hem nooit meer gepasseerd zijn.

Cavendish blijft leider, morgen staat de bergrit op het programma en dus zal de leiderstrui waarschijnlijk van persoon wisselen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer