Guido Elsen werd, sinds 13 december 2021 om 18u30, niet meer gezien op Tenerife. ©  IF

Groot mysterie na plots vertrek uit ziekenhuis: verdwijning van Vlaamse jager houdt Tenerife in de ban

Met een stevige allergische reactie stapte Guido Elsen op 13 december 2021 uit een ziekenwagen op het Canarische eiland Tenerife. Omdat hij niet meteen verzorging kreeg, stapte hij misnoegd op. Bestemming? Onbekend. Twintig dagen later lijkt de jager uit het Vlaams-Brabantse Nieuwrode in rook opgegaan.

Pieter Huyberechts

Als hartlijder trekt Guido Elsen de laatste jaren steevast naar Tenerife. Twee jaar nadat hij een hartinfarct kreeg, is de stukadoor van beroep en fervent jager geregeld te vinden in H10 Conquistador, een gigantisch resort aan de populaire Playa de las Américas. Ook voor zijn rugklachten is zo’n trip heilzaam. Deze keer was hij volgens zijn familie alleen op reis.

Op 13 december krijgt hij in het hotel een allergische reactie, allicht nadat hij ’s middags iets verkeerd had gegeten. Een Vlaamse dame schiet hem te hulp en laat aan de receptie een ambulance bellen. Die brengt hem naar een nabijgelegen ziekenhuis, amper zeshonderd meter verder. Volgens onze informatie gaf hij een verwarde indruk.

Impulsief vertrokken

Het gezicht van de Vlaamse stukadoor blijkt enorm gezwollen en verplegers dienen hem meteen een spuit toe die de zwelling moet stoppen. Omwille van de coronamaatregelen moet de Vlaamse dame in kwestie buiten op de parking wachten. Elsen zelf krijgt binnen te horen dat hij nog een tweetal uur geduldig moet wachten op verdere medische hulp. Dat zint hem niet. Hij krijgt het op zijn heupen en vertrekt impulsief uit het ziekenhuis. Naar waar? Niemand die het weet, zeggen twee goede vrienden van hem.

Rond 18u30 komt het verplegend personeel op de parking aan de wachtende dame vragen waar Elsen uithangt. Hij blijkt spoorloos verdwenen, vertelt Nele Messiaen, een Vlaamse op Tenerife die mee op zoek is naar de man uit Nieuwrode, deelgemeente van Holsbeek. “Sinds het moment van zijn impulsief vertrek is hij niet meer gezien”, vertelt een familielid. “Hij lijkt wel in rook opgegaan.”

Guido Elsen was de laatste jaren geregeld op het Canarische eiland te vinden. ©  Shutterstock

Zonder paspoort

In het hotel is hij nooit meer aangekomen. Het eiland verlaten was ook geen optie, want hij had zijn portefeuille bij het inchecken in het ziekenhuis aan de Vlaamse dame gegeven. Bij reisorganisator Tui, in de dagen na zijn verdwijning in het bezit van zijn paspoort, bevestigen ze dat Elsen nooit op een vliegtuig is gestapt. Zijn ongeruste familie stapte een dag later in België naar de politie.

Sindsdien loopt een opsporingsonderzoek. Burgemeester van Holsbeek Hans Eyssen (CD&V) zegt dat er nog steeds geen nieuws is over de vermiste stukadoor.

Een val in zee? Een ander ziekenhuis?

Volgens de Vlaamse op Tenerife zijn intussen ook alle andere ziekenhuizen op het eiland gecheckt. De piste dat hij dringend medische verzorging nodig had en elders verzorgd werd, kon immers niet uitgesloten worden.

Een zoekactie in een wijde straal rond het ziekenhuis en het hotel heeft niets opgeleverd. Twintig dagen na zijn verdwijning loopt elk spoor dood. “We vrezen dat Guido iets ergs is overkomen”, zegt de neef, die ontkracht dat Elsen zichzelf iets zou aandoen. “We blijven hoop koesteren, maar moeten stilaan rekening houden met het allerslechtste scenario.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer