Oorlogskenner Robin Vertenten tussen enkele van zijn bijzondere verzamelstukken. “Op termijn denk ik aan een virtueel museum.”  © Joren De Weerdt

EINDEJAARSREEKS. Gevonden gamel van Amerikaanse soldaat voorlopig nog niet bij familie: “Maar ik geef nog niet op”

Putte -

Oorlogskenner Robin Vertenten (36) uit Putte ontrafelde afgelopen zomer het mysterie van een gamel die hij in 2009 vond in Bastenaken. Aan de inscriptie R.S. 7659 kon hij achterhalen dat het militaire eetgerei oorspronkelijk toebehoorde aan de Amerikaan Robert L. Smith. De man overleefde het Ardennenoffensief in 1944-45 en overleed in 2009. Online stuit Robin bij de familie nog op een zeker wantrouwen, maar hij wil het voorwerp nog altijd graag persoonlijk overhandigen in de VS.

Kristof Van Rompaey

Terugblik 2021

 

Op de krant van vandaag schillen we morgen de patatten. Maar nu en dan blijft er een artikel langer hangen. Wij knipten enkele van deze verhalen voor jou uit en blikken er in deze reeks met een andere bril op terug.

LEES OOK. Oorlogskenner Robin (35) ontrafelt mysterie van opgegraven gamel: “Ik wil ze persoonlijk overhandigen aan de familie”

Puttenaar Robin kent Normandië als zijn broekzak. Hij is ook goed beslagen in de oorlogshistoriek van zijn thuisgemeente en is een fervent verzamelaar van objecten die een bijzonder verhaal vertellen over WOII. In 2020 begon hij met Eagle Tours, een bedrijfje waarmee hij gegidste tochten naar Normandië zou organiseren. “In september hebben we nog een heel fijne tocht gehad, maar nadien nam ik de wijze beslissing om het even ‘on hold’ te zetten”, zegt Robin. “Corona maakte het bijzonder moeilijk en we hebben ook nog andere toekomstvisies, zoals een verbouwing in Putte. Het wordt dus even een koelkastverhaal, maar ik geloof nog wel sterk in het concept na corona.”

Robin vond de gamel al in 2009 in Bastenaken. Afgelopen zomer kwam hij er via de inscriptie R.S. 7659 achter dat ze ooit van de Amerikaan Robert L. Smith is geweest. © Joren De Weerdt

Neemt niet weg dat Robin wel een gepassioneerd oorlogsvorser blijft. Zijn gamelverhaal is rond en hij is er 100% zeker van dat het waterdicht is. “Maar het blijft moeilijk om door te breken bij de familie”, zegt hij. “Ik stond in contact met de dochter, maar ik vrees dat men aan de overkant van de oceaan wat wantrouwig is. Misschien denkt men dat ik een oplichter ben die de nabestaanden van oorlogsveteranen probeert op te lichten, maar het omgekeerde is natuurlijk waar. Zoals het nu gepland staat, gaan we in september 2022 naar Amerika en zal ik mogelijk in de buurt van de familie zijn. Als de kans zich voordoet, ga ik de gamel dan persoonlijk proberen aan te bieden. Dan weten ze 100% zeker dat ik alleen maar de beste bedoelingen heb. Meer kun je niet doen.”

Hollywood-materiaal

Intussen is Robin nog met een onderzoekje begonnen. “Voor een zacht prijsje kocht ik ooit een sleutelbos voor mijn Jeep”, zegt hij. “Daar hing toevallig ook een naamplaatje aan. Om te testen of mijn onderzoekscapaciteiten nog op scherp stonden, zocht ik ook dat verhaal onlangs uit. Een week of twee geleden contacteerde ik de kleindochter via sociale media. Ze heeft mijn vriendschapsverzoek aanvaard, maar ze leest mijn berichtje voorlopig niet. Via het internet zijn sommige Amerikanen eerder wat afgesloten. Je moet al geluk hebben dat ze het goed opnemen als je als vreemde met hen contact zoekt. Jammer dat je er niet op vijf minuutjes staat om je verhaal persoonlijk te doen.”

Een foto van Robert L. Smith tijdens zijn dienstjaren. © rr

“Mogelijk zit er nog uniek stuk aan te komen”, vult Robin aan. “Het is nog even wachten of het lukt, maar in principe zou ik een Amerikaans uniformvestje kunnen aankopen waar een wild verhaal aan vast hangt. Echt Hollywood-materiaal. Volgens de kleinzoon van de veteraan, was zijn grootvader een Joodse Duitser die in de jaren 30 werd opgepakt en opgesloten. Hij ontsnapte, vluchtte naar Amerika en kwam als Amerikaans soldaat terug naar Europa om in het stadje te belanden waar hij vandaan kwam. Hij zwoer om onderweg elke nazi af te maken. Als de aankoop doorgaat, is het natuurlijk een kwestie van dat hele verhaal te staven en te bevestigen.”

Virtueel museum

Hoewel de pandemie een impact heeft gehad op zijn gidsplannen en voor een stuk ook op het vlotte verloop van zijn onderzoeken, is de interesse van Robin in de grote en kleine verhalen van WOII nog lang niet afgenomen. “Ze blijven komen, het ene verhaal al straffer dan het andere, dus ik blijf onderzoeken”, vat hij samen. “En natuurlijk verzamel ik nog altijd graag.”

Het militair eetgerei kwam in 2009 boven na een toegelaten zoektocht met een metaaldetector. © rr

Of Robin al die waardevolle geschiedenis niet eens te boek zou stellen? “Ik heb geen schrijvende hand, maar ik zit wel op ‘een bom van een archief’ en heb meer dan genoeg materiaal om er meer mee te doen”, zegt hij. “Op termijn ben ik van plan om de site van Eagle Tours te laten vernieuwen en in te richten als een virtueel museum met verhalen die de getoonde objecten ondersteunen. Een pop-up museum, bijvoorbeeld voor een maand of twee in de weekends, zie ik ook wel zitten. Het zou fijn zijn als de gemeente er bijvoorbeeld ergens een gratis ruimte voor ter beschikking zou stellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER