©  Getty Images

Steven Van Gucht fluit Marc Van Ranst terug: “Steek vooral geen neuswisser in de keel”

Tijdens de feestdagen hebben we massaal neuswissers gebruikt om toch veilig te kunnen feesten. De apothekers in ons land verkochten in de week van Kerstmis 381.979 zelftesten. Maar uit recent onderzoek blijkt nu dat omikron sneller gedetecteerd wordt in de keel, zegt viroloog Marc Van Ranst. Hij roept daarom ook op de neuswissers in de keel te gebruiken. Van Gucht vindt dat geen goed idee.

(cdh)

Viroloog Steven Van Gucht noemt het onderzoek, waar Van Ranst naar verwijst, voorbarig. “Het gaat om één studie, die nog niets bewijst. Het schept bovendien verwarring. Het heeft geen zin dat mensen nu massaal naar de apotheker lopen voor een keeltest.”

“Heb je symptomen kan je naar de apotheker voor een snelle antigeentest. Ofwel wordt die uitgevoerd met een neuswisser. Ofwel gaat het via de keel, waarbij met een stokje speeksel wordt afgenomen”, zegt Van Gucht. “De keeltest wordt vooral gebruikt bij mensen die problemen hebben met het tussenschot in hun neus. Beide worden soms ook gecombineerd.”

LEES OOK. Experts waarschuwen voor vals gevoel van veiligheid: “Het worden twee onaangename maanden”

Neuswisser

Een zelftest voor de keel is bij ons nog niet op de markt, weet Van Gucht. “Thuis kan je jezelf testen op corona met een neuswisser. Daarnaast heb je ook nog een speekseltest, waarbij je moet spuwen in een potje. Die laatste raden we af, omdat die minder gevoelig is.”

Volgens Marc Van Ranst zou je in principe een keeltest kunnen afleggen met de bestaande zelftests. “Dat doen ze in andere landen ook”, zegt hij. “Je gaat dan met de wisser eerst de keel in en daarna in de neus. Makkelijk is dat niet. Veel mensen zullen braakneigingen krijgen.”

Maar volgens het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) zijn de zelftests nog niet goedgekeurd om in de neus en keel te gebruiken. En ook Van Gucht raadt het ten stelligste af. “Het stokje is daar niet lang genoeg voor. Het is belangrijk om je gewoon aan de bestaande instructies te houden.”

Of we het dan al die tijd fout deden, met dat stokje in onze neus? “Helemaal niet, want ook zo zijn er heel wat positieve stalen naar boven gekomen. Zeker als je al even ziek bent, blijft zo’n neuswisser een goeie zaak.”

Australië en Engeland zijn voorlopig de enige landen waar de overheid adviseert om eerst in de neus te wissen nadien in de keel. Niet alle zelftesten zijn gemaakt om beide te doen, waarschuwt Van Ranst. Fabrikanten werken daarom aan sneltesten die gemaakt zijn voor neus en keel.

Ook volgens viroloog Steven Van Gucht zou die gecombineerde test betere resultaten opleveren. Toch vindt hij het voorbarig om nu massaal naar de keelwissers te grijpen. “Dat eerste onderzoek is er, maar ik zou liefst van al nog wat meer studies zien.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer