Nieuwe quarantaineregels goedgekeurd: dit verandert er vanaf 10 januari

Nu het aantal coronabesmettingen fors toeneemt, hebben de ministers van Volksgezondheid soepelere quarantaineregels afgesproken voor wie al een boosterprik kreeg.

edm

De aanpassing vertrekt van de nuchtere vaststelling dat de huidige test- en quarantaine regels onhoudbaar zijn in het licht van een snel aantrekkende vijfde golf. Eerder pasten ook Frankrijk en de Verenigde Staten hun regels al aan.

Wat verandert er wel vanaf 10 januari?

  • Wie al een boosterprik heeft gekregen of maximaal 5 maanden geleden met de basisvaccinatie ingeënt werd, moet niet in quarantaine na een hoogrisicocontact. Zij moeten ook geen PCR-test laten afnemen.
  • Wie nog geen boosterprik kreeg of langer dan 5 maanden geleden de basisvaccinatie kreeg, mag na vier ­dagen uit quarantaine na een hoogrisicocontact mits er tot en met dag 10 een dagelijkse zelftest wordt afgenomen. Ook die mensen hebben dan geen PCR-test meer nodig om de quarantaine te beëindigen.
  • Voor wie niet gevaccineerd is, verandert er niets, met PCR-tests op dag 1 en 7, en quarantaine tot de uitslag van de tweede test.
  • Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie, maar de periode wordt ingekort van tien naar zeven dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag mits negatieve zelftest uit isolatie.

“Mensen die recent geboosterd zijn of minder dan 5 maanden geleden hun laatste inenting van de basisvaccinatie ontvangen hebben, zullen niet langer in quarantaine moeten gaan na een hoogrisicocontact. Wel wordt gevraagd om uiterst voorzichtig te zijn: maximaal telewerk, geen contact met kwetsbare groepen, en een FFP2-masker dragen als het kan”, aldus minister Beke.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen