Plus ArtikelUFO-Meldpunt

Zelfgebouwd Lommels vliegtuig meermaals aanzien als ufo: “Vooral leuk voor familiefeesten”

De ‘Verhees Delta D2’ werd zeven keer gemeld als ufo in 2021. ©  rr

Lommel -

In 2021 ontving het Belgisch UFO-Meldpunt 60 procent minder meldingen dan het jaar voordien. Zeven keer bleek het in feite om het Lommelse vliegtuig ‘Verhees Delta D2’ te gaan.

Thomas Jansen

Even terug naar 19 juni 2021. Tijdens het studeren raakt een jonge Bocholtenaar afgeleid door een merkwaardig object dat aan hoge snelheid door het luchtruim raast. Hij neemt zijn gsm, filmt het en stuurt het door naar het Belgisch UFO-Meldpunt. Ook uit Schoten, Meerhout, Riemst (2x), Appelterre-Eichem, Turnhout en Genk kwamen vorig jaar gelijkaardige meldingen. Intussen herkent Frederick Delaere van het Belgisch UFO-Meldpunt aan de beschrijving of de beelden vrijwel meteen het Lommelse vliegtuig ‘Verhees Delta D2’. Eén telefoontje naar Bart Verhees, die het vliegtuig zelf bouwde, volstaat om het te controleren. “Het meldpunt contacteert me inderdaad regelmatig”, zegt Bart. “In de helft van de gevallen ben ik het, de andere helft zijn échte ufo’s.” (lacht)

De Lommelse ingenieur ontwierp en bouwde zijn eerste D-plane in 2003. De onderdelen haalde hij uit Amerika. Door de hoge snelheid - tot 250 kilometer per uur - en de opvallende vorm trok het toestel al snel de aandacht. Toen vier jaar later het Belgisch UFO-Meldpunt opgericht werd, was Verhees er meteen ‘vaste klant’. “We hebben wel wat moeite moeten doen om te achterhalen wat het toestel was”, zegt Delaere. “Zo schreven we heel wat luchthavens aan, maar als meldpunt voor ufo’s krijg je niet altijd reactie.” Sinds de identificatie duikt de Verhees Delta elk jaar meermaals op in het jaarverslag van het meldpunt. Dat was voor 2021 dus niet anders. “Voor mij is het vooral grappig om te vertellen op familiefeesten”, zegt Bart. “En ik heb er zelfs de Nederlandse tv mee gehaald. Ook daar had iemand mijn vliegtuig gefilmd en aanzien als een ufo.”

Opvolger

De Verhees Delta was al meermaals te bewonderen tijdens de Sanicole Airshow in Hechtel-Eksel. Sinds twee jaar staat het toestel echter aan de grond, door problemen met de motor. Maar intussen had de Lommelaar met de ‘Verhees Delta D2’ al een opvolger klaar, met een extra zitplaats. “Ik vlieg ermee als ontspanning, maar ook om naar Nederland of Frankrijk te reizen”, zegt Bart. “Aan een snelheid van 250 kilometer per uur ben je boven Limburg snel uitgekeken.” Grote toekomstplannen met zijn Delta-vliegtuigen heeft hij niet meer. “Ik heb een tijdje geprobeerd om het te commercialiseren. Ik wilde een bouwpakket voorzien, dat geïnteresseerden dan konden kopen en in elkaar steken. Maar daar bleek te weinig interesse voor. Mensen laten meevliegen tegen betaling mag ik dan weer niet, omdat het om zelfbouw gaat.”

In totaal ontving het Belgisch UFO-Meldpunt vorig jaar 184 meldingen. Dat is 60 procent minder dan een jaar eerder. ‘Coronajaar’ 2020 was dan ook een uitzonderlijk druk jaar, door de combinatie van lockdown, mooi weer en de lancering van de Starlink-satellieten. Uit Limburg kwamen 31 meldingen. Voor alle meldingen kon er, als er voldoende informatie beschikbaar was, een verklaring gevonden worden.