Bert Spiertz Fotografie

Mega zonnepanelenpark van RTBF op komst in Waver op grens met Overijse en Huldenberg

De RTBF wil 2.222 zonnepanelen plaatsen in Waver pal op de grens met het gehucht Tombeek in Overijse. Dat schrijft L'echo. Het gaat om het vroegere zenderpark Wavre-Tombeek van VRT en RTBF waar hoge antennes stonden voor radio- en televisie-uitzendingen. De aanvraag is ingediend bij het stadsbestuur van Waver. Buurgemeenten Overijse en Huldenberg willen voorlopig niet reageren.

Het gaat om het vroegere terrein van VRT (Overijse) en RTBF (Waver) waar hoge antennes stonden voor radio- en televisie-uitzendingen. Vorig jaar werden drie antennes neergehaald. Er staat er nog eentje. Op de rest van het terrein is nu 1.8 hectare voorzien voor een zonnepanelenpark. Het Openbaar onderzoek loopt al sinds 20 december. Toch zijn grensgemeenten Overijse en Huldenberg, naar eigen zeggen niet op de hoogte.

Zonder de exacte locatie en geen studies errond denk ik dat het weinig gevolgen heeft voor Huldenberg.

Burgemeester Huldenberg, Danny Vangoidtsenhoven (open VLD)

Het is opvallend dat een openbare omroep investeert in het winnen van energie. Zo'n zonnepanelenpark zie je niet zo veel bij ons. Wel langs de E411 in de Ardennen en op de "autoroute du soleil" (A6 en A7) naar het Zuiden in Frankrijk. 2222 zonnepanelen zullen zeker impact hebben op de omgeving, maar dat hadden de hoge antennes ook. Nu staat er nog een gebouw en wat overblijfsels van het zenderpark van VRT en RTBF.

Foto: Lennart Segers

Overijse en Huldenberg nog niet op de hoogte

Het gehucht Tombeek (Overijse) grenst aan het terrein. Toch is burgemeester Inge Lenseclaes (OV2002) nog niet op de hoogte. "Het kan zijn dat de vraag tot openbaar onderzoek is toegekomen, maar door de kerstvakantie werkt de administratie op een lager pitje".

Aan de ander kant ligt Huldenberg, burgemeester Dany Vangoidtsenhoven (open VLD) is nog niet op de hoogte van de juiste inplanting: "Zonder de exacte locatie en geen studies errond denk ik dat het weinig gevolgen heeft voor Huldenberg. We zullen het openbaar onderzoek afwachten."

Meest gelezen