Duizenden bejaarden lopen financiële steun mis door IT-problemen bij overheid

© Shutterstock

De koepel van Vlaamse mutualiteiten trekt aan de alarmbel. Volgens de zorgkassen krijgen maar liefst 17.000 zorgbehoevende bejaarden die recht hebben op een zogenaamde “tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden” die steun voorlopig niet, omdat een nieuwe computerprogramma van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid slecht werkt. “Bijzonder pijnlijk dat net de meest kwetsbare mensen daar de dupe van zijn”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp, voorzitter van het Vlaams Intermutualistisch College (VICO).

adm

Ongeveer 106.000 zorgbehoevende 65-plussers met een beperkt inkomen hebben recht op een maandelijks bedrag tussen 80 en 560 euro, dat door de mutualiteiten wordt uitbetaald. Begin dit jaar is die tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden overgeheveld van het federale naar het Vlaamse niveau.

Die overdracht verloopt volgens de mutualiteiten “allerminst van een leien dakje”. Volgens hen nam de FOD Sociale Zekerheid net voor die overdacht nog een nieuw computerprogramma in gebruik, “waar zoveel fouten in zitten dat een pak aanvragen niet behandeld kan worden omdat de zorgkassen niet aan de gegevens kunnen”, klinkt het.

“Wij staan klaar om die mensen te helpen, maar kunnen nu niet aan de juiste gegevens om beslissingen te nemen. Dat is bijzonder pijnlijk, omdat het om een zeer kwetsbare groep gaat. Voor hen maakt dat bedrag het verschil tussen een menswaardig bestaan of niet”, zegt Van Gorp.

In totaal gaat het om 17.000 dossiers verspreid over de verschillende zorgkassen, allemaal mensen die hun aanvraag voor 1 januari 2017 hebben ingediend. Aanvragen die na die datum werden ingediend, kunnen wel behandeld worden, omdat die sinds de bevoegdheidsoverdracht naar het Vlaams niveau rechtstreeks bij de zorgkassen terechtkomen.

De Vlaamse mutualiteiten vragen Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om een oplossing te eisen bij de FOD en om er bij de kersverse federale staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) op aan te dringen het dossier “met de hoogste prioriteit te behandelen”.

De FOD Sociale zekerheid laat in een reactie weten dat er voor “de resterende technische issues van het informaticasysteem zo snel mogelijk een oplossing gezocht wordt”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen