©  BART DEWAELE

Plus ArtikelWaterkwaliteit

Demir trekt budget voor rioleringen op

Brussel -

De Vlaamse regering trekt, verspreid over vijf jaar, 700 miljoen euro uit voor de aanleg of renovatie van rioleringen. “50 miljoen meer dan in de vorige periode”, zegt bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA).

Liliana Casagrande

Europa vraagt een goede waterkwaliteit en voor Vlaanderen betekent dit een zuiveringsgraad van het afvalwater van 91 procent. Eind 2020 zat Vlaanderen aan 85 procent. Voor proper oppervlaktewater zijn dus nog flink wat investeringen nodig. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zijn de gemeentelijke rioleringen een werkpunt. Lokale besturen kunnen subsidies krijgen voor de aanleg van riolering. De investeringen zijn namelijk vaak veel te duur om zelf te financieren. De Vlaamse Milieumaatschappij kiest de projecten voor dit “lokaal pact” wel zelf uit, degene met de meeste impact op het oppervlaktewater eerst. Voor de periode 2017-2021 maakte de Vlaamse regering 650 miljoen euro vrij, voor 2022-2027 wordt dat 700 miljoen euro, of 50 miljoen meer.

 ©  PATRICK BREBELS

“Het ontbreken van riolering zorgt voor onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu en onze hygiëne”, zegt Demir. ”Het is ook een slechte dienstverlening naar de belastingbetaler. Daarom doet Vlaanderen ongeziene financiële inspanningen om lokale besturen te helpen bij die broodnodige investeringen voor ons leefmilieu.”

35 projecten in Limburg

Daarnaast zijn er nog twee andere financieringsbronnen voor de aanleg van rioleringen. Demir heeft in 2020 namelijk ook 158 miljoen euro vrijgemaakt voor rioleringsprojecten van lokale besturen. Voorwaarde was dat die op korte termijn konden opstarten. Aanleiding was een Pano-reportage waaruit bleek dat 400.000 huizen in Vlaanderen niet aangesloten waren op de riolering. “De aanbesteding van die projecten moest eind vorig jaar rond zijn”, zegt Wendy Francken, directeur van Vlario, het Vlaamse kenniscentrum voor beheer van afvalwater en hemelwater. “Normaal gezien duurt zo’n procedure zes jaar, we zien nu dat het ook sneller kan. Toch als je niet op onteigeningen stoot.”

In Limburg zullen vanaf januari 35 projecten opstarten via die subsidiepot. Die zullen alles samen kunnen rekenen op 26 miljoen euro, dat is 25 procent van het Vlaamse budget. De helft van de Limburgse gemeenten heeft een goedgekeurd project. Ook Voeren waar nog maar 21 procent van de huizen aangesloten is op de riolering.

Landbouw en industrie

De derde en veruit grootste financieringsbron voor de riolering is de gemeentelijke saneringsbijdrage die we betalen via de waterfactuur. In 2020 was die goed voor 425 miljoen euro. Geld voor de rioolbeheerders, in Limburg is dat vooral Fluvius. Al zijn er gemeenten die hun riolering nog in eigen handen hebben. “De gemeentelijke rioolbeheerders moeten jaarlijks rapporteren wat ze met dit budget doen”, legt Wendy Francken uit. “Tegen 2027 is er 2 miljard euro nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarvoor moeten ook de landbouw en de industrie inspanningen leveren. Want zelfs als de zuiveringsgraad van afwater bij de gezinnen 100 procent zou zijn, is dit niet genoeg.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer