Laagste aantal faillissementen sinds 2000: "Beschermingsmaatregelen van overheid houden veel bedrijven recht"

Vorig jaar waren er bijna 7.000 faillissementen. Dat is 13% minder dan in 2020 en zelfs het laagste aantal sinds 2000. In West-Vlaanderen gingen er 600 bedrijven failliet. Dat blijkt uit cijfers van het studiebureau Graydon. "Ondanks alle tijdelijke steunmaatregelen van de overheid zien we dat een deel bedrijven zwaar in moeilijkheden zitten door de coronacrisis", vertelt Eric Van den Broele van Graydon. 

In de laatste 20 jaar waren er nooit eerder zo weinig faillissementen als in 2021. Het afgelopen jaar gingen er 7.000 bedrijven falliet en dat is 13% minder dan in 2020. Dat heeft het studiebureau Graydon berekend. Volgens experts zijn veel bedrijven aan een faillissement ontsnapt door de steunmaatregelen van de overheid in de coronapandemie. Dat gaat onder meer over de uitbreiding van technische werkloosheid, het uitstel van de RSZ-betalingen of crisisleningen. 

Ondanks coronasteun veel bedrijven in moeilijkheden

"Maar ondanks alle steunmaatregelen en ondanks het feit dat zeer veel bedrijven goed geholpen zijn, zien we dat veel bedrijven op hun tandvlees zitten en zwaar in moeilijkheden zijn door de coronacrisis", zegt Eric Van den Broele van Graydon. "De bedrijven zijn tijdelijk geholpen door bijvoorbeeld het betaaluitstel. Maar zodra dat uitstel eindigt en men opnieuw zal moeten betalen, komen die bedrijven in de problemen. Wanneer de coronasteun stopt, zullen er misschien juist méér faillissementen zijn."

De meeste faillissementen in 2021 vielen in de bouwsector, gevolgd door de horeca en de kleinhandel. Dat was ook zo in de afgelopen jaren. 

Meest gelezen