‘Aan Weiler om te tonen dat zijn weg geen doodlopende weg is’

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Sport/Voetbalmagazine terug op het voorbije voetbalweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft redactiecoördinator Geert Foutré het onder meer over het JPL-debuut van René Weiler en Eupen.

S/VM: Voor het eerst in drie jaar kon Anderlecht zijn seizoen nog eens starten met een overwinning. Welke eerste indruk maakt de nieuwe coach René Weiler op jou?

Geert Foutré: ‘Het gezegde luidt: nieuwe bezems vegen goed. Weiler doet dingen die de we voorbije jaren niet meer gezien hebben op Anderlecht, tenzij dan John van den Brom in zijn beginperiode. Hij doet het volgens de Duitse stijl: heel punctueel en gestoeld op discipline. In eerste instantie lijkt hij gelijk te krijgen. Spelers die ingedommeld leken, zijn weer wakker geschud. Hij was ook niet te beroerd om een bepalende speler zoals Okaka aan de kant te schuiven. Weiler gaat de strijd aan, daarin gesteund door een bestuur dat beseft dat de kleedkamer aangepakt moest worden, maar de grote vraag is natuurlijk hoe lang je dat kan volhouden op Anderlecht? Dat kan enkel als er op korte termijn successen volgen, dat je toont dat jouw weg geen doodlopende weg is. In die optiek is de terugwedstrijd tegen Rostov en eventuele kwalificatie voor Champions League cruciaal voor het vervolg van Weilers parcours.’

‘In een klein landje als het onze is het goed dat er op tijd en stond een onbevangen trainer binnenstapt. Iemand die zich niet hoeft bezig te houden met het te vriend houden van Waalse of Vlaamse journalisten. Iemand met een eigen methode en die zich ondanks allerlei barrières geen vragen stelt. Iemand zoals Trond Sollied destijds bij AA Gent. Die kende ook niemand, maar na enkele maanden dweepte iedereen met de Noor. Met zijn afkeer voor boslopen en zijn shadowgames. Zulke onbekende nieuwkomers doen dikwijls gewoon hun job zonder te veel aandacht voor randverschijnselen. Dat is een verrijking voor onze competitie.’

S/VM: Ook neofiet Eupen kende een bemoedigende start, ondanks de nederlaag tegen Zulte Waregem. Je woonde de wedstrijd bij, wat vond je van hun debuut in de Jupiler Pro League?

Geert Foutré: “Eupen heeft pech gehad door enkele beslissingen en momenten die in hun nadeel uitvielen. Dat gaven ze achteraf ook bij Zulte Waregem toe. Ze voetbalden alleszins goed mee, maar zijn afgestraft voor hun gebrek aan ervaring in onze eerste klasse. Ik denk dat ze bij Eupen zelf best wel tevreden zijn met die openingswedstrijd, het toonde aan dat ze op sportief vlak alvast hun plek verdienen. Ik verwacht dat ze samen met een heel pak andere teams zullen strijden voor het behoud. Net als in onze maatschappij verwacht ik dat de middenklasse steeds meer zal verdwijnen en dat je een competitie op twee snelheden krijgt. De PO1-teams enerzijds en al de rest die knokt om erin te blijven. Zo zag je bijvoorbeeld al dat STVV en Westerlo verrasten tegen Lokeren en Standard.”

“Ook op organisatorisch en structureel vlak heeft Eupen zeker bestaansrecht in de JPL. Door de beperkte achterban zullen ze geen grote publiekstrekker zijn à la Antwerp, maar het is belangrijk dat de promovendus uit reeks 1B een meerwaarde toont. Alleen zo kan je die vernieuwde tweede klasse aan belang laten winnen.”

S/VM: Wat vond je algemeen gezien de opvallendste vaststelling van deze eerste speeldag in de Jupiler Pro League?

Geert Foutré: “Dat er nog flink wat ploegen niet klaar zijn met hun huiswerk. Er zijn nog veel onzekerheden bij vooral onze topclubs, zowel op tactisch als op personeelsvlak. Wie vertrekt er bijvoorbeeld nog bij AA Gent of Anderlecht? Wat met Kums, Depoitre, Praet, Defour? Dat is een trend die je in alle Europese competitie ziet.”

“Verder viel mij op dat Club Brugge doorgaat op het elan van vorig seizoen. Het is een geoliede machine. De enige manier waarop die toch kan gaan sputteren, is wanneer transferambities toch in de hoofden kruipen. Iemand als Izquierdo bijvoorbeeld. En Club mét hem of zonder hem in de Champions League maakt toch een groot verschil.”

“Tot slot viel het mij op dat Standard helemaal niet klaar is om een rol als titelkandidaat te vertolken. In vergelijking met vorig seizoen zijn ze niet versterkt, en toen bleek hun wisselvallige vormpeil ook onvoldoende om PO1 te halen. Ik verwacht van Standard dit seizoen hetzelfde: in staat om iedereen te verslagen, maar ook tegen iedereen te verliezen. Is dat de schuld van de trainer of van het bestuur? Het is in elk geval nooit optimaal als je iemand al van voor de start met de rug tegen de muur plaatst. Ik vraag mij ook af of de nieuwkomers echt op vraag van Yannick Ferrera kwamen of is het een bevestiging dat de club het op de transfermarkt met beperkte middelen moet stellen? Neen, ik vrees dat als Standard zijn start mist, het weer een heel seizoen achtervolgen wordt. Zeker met goed uitgebouwde teams als Zulte Waregem en KV Oostende worden de plaatjes in PO1 zeer duur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content