Kleuter herkent zich in nieuw Disney-personage en gaat viraal, zijn moeder: "Vroeger geen rolmodellen die op mij leken"

Een foto van de New Yorkse 2-jarige kleuter Kenzo die poseert samen met een personage uit de nieuwe Disney-film "Encanto" gaat viraal. Kenzo lijkt als twee druppels water op Antonio, een kleuter in de film. "In mijn tijd waren er geen rolmodellen of personages die op mij leken", zegt zijn moeder Kah Brand aan VRT NWS. "Disney zet al langer in op diversiteit en inclusie, maar heeft het afgelopen jaar enorme stappen gezet", zegt filmkenner Lieven Van Gils.

De nieuwe Disneyfilm "Encanto" gaat over een Colombiaanse familie die in een betoverd huis woont. Colombia is een land met veel verschillende bevolkingsgroepen en Disney brengt in de film bewust de verschillende huidskleuren en haartexturen in beeld. Antonio is een kleuter met een donkerbruine huidskleur en een afrokapsel. 

Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Volgens zijn moeder Kah Brand is het belangrijk dat kinderen zichzelf herkennen in filmpersonages. "Er schuilt kracht in representatie en magie in creativiteit. Deze generatie en toekomstige generaties zullen het gevoel hebben dat ze erbij horen, omdat de personages die Disney creëert opschuiven in een richting die de ware diversiteit van onze samenleving weergeeft", zegt ze aan nws.nws.nws.

Volgens Brand is het bijzonder belangrijk dat diversiteit aan bod komt in de media. "Ik ben in de dertig. Toen ik opgroeide waren er veel prinsessen te zien in Disneyfilms, maar ik zag geen rolmodellen die op mij leken. De voorbije tien jaar zijn er enorme stappen gezet op dat gebied en dat kan ik alleen maar toejuichen", zegt Brand in een interview met VRT NWS.

"Toen ik opgroeide waren er veel prinsessen, maar die personages leken niet op mij", zegt Brand:

Videospeler inladen...

"Encanto" is in de eerste plaats een verhaal over een familie met magische krachten, maar op de achtergrond speelt ook het gegeven van de Colombiaanse "desplazados", vluchtelingen die in de burgeroorlog ontheemd zijn en in verlaten gebieden in de bergen een nieuwe gemeenschap stichten. De film gaat over hoe je in een familie soms trauma's doorgeeft aan volgende generaties. 

Het hoofdpersonage in "Encanto" is Mirabel. Zij is geen Disneyprinses, maar een 15-jarig Colombiaans meisje. Ze is de underdog van haar familie, want ze heeft als enige geen speciale gave. Als de magie in haar familie bedreigd wordt, is zij misschien de enige die hen kan redden. 

Bekijk de trailer van "Encanto":

De Amerikaanse musicalschrijver Lin-Manuel Miranda, die de muziek schreef voor de film, vindt het belangrijk dat Disney aandacht heeft voor mensen van Latijns-Amerikaanse origine. "Ik hou van Disney-films. Een van mijn favorieten is "De kleine zeemeermin"."

"Maar het enige Latinopersonage dat ik ken van toen ik opgroeide, is de chihuahua in "Oliver & company". Hij was een super chihuahua, maar ik wou meer. Het is ongelofelijk dat er nu verschillende generaties van een Colombiaanse familie centraal staan in deze film", zegt hij aan VRT NWS. 

Bekijk hier de quote van Lin-Manuel Miranda over diversiteit in Disneyfilms:

Videospeler inladen...

Disney brengt al langer volkse verhalen uit andere culturen tot leven, denk maar aan "Pocahontas" (1995), "Mulan" (1998), "The emperor's new groove" (2000), "Lilo & Stitch" (2002), "The prinsess and the frog" (2009) met de eerste gekleurde Disneyprinses en "Coco" (2017) over de Mexicaanse Dag van de Doden. 

Het is ongelofelijk dat er nu verschillende generaties van een Colombiaanse familie centraal staan in deze film

Soms leverde dat kritiek op: dat de personages te stereotiep waren of dat de stemmen door witte acteurs werden ingesproken. De filmmaatschappij doet daardoor van langsom meer inspanning om verschillende culturen zo representatief mogelijk in beeld te brengen. Zo huurden ze voor "Coco" een leger aan adviseurs in en ook de stemmen kwamen vooral van acteurs met een Latijns-Amerikaanse achtergrond. Ook bij "Encanto" is dat het geval. 

Lin-Manuel Miranda vertelt dat hij voor het componeren van de liedjes vooral inspiratie haalde uit een reis naar Colombia waar hij met plaatselijke muzikanten optrok, zowel in grote steden als in kleine dorpjes. "We wilden er zeker van zijn dat het Colombiaanse muzikanten waren, Colombiaanse instrumenten en Colombiaanse liedjesvormen. Dat was ons leidend principe."

Van "Frozen" tot "Eternals"

"De afgelopen 20 jaar is er heel wat veranderd in het Disney-universum", zegt filmkenner Lieven Van Gils. "Niet alleen op vlak van kleur, maar ook op vlak van gender en geaardheid."

In "Frozen" (2013) had je al twee prinsessen die hun eigen boontjes dopten en niet meer gered moesten worden door een prins. Het personage van Elza werd heel populair bij de holebi-gemeenschap die vroeg om haar in de volgende film een vriendin te geven, maar zover kwam het niet. 

"Begin dit jaar kwam dan de film "Luca" uit over twee jongetjes die een onvergetelijke zomer beleven. Waren zij verliefd op elkaar? Disney liet het nog in het midden", zegt Van Gils. "Maar in de film "Jungle cruise" komt er wel een personage uit de kast als homoseksueel met de woorden "mijn interesses liggen elders"." 

"In de superheldenfilm "Eternals" gaat Disney nog een stapje verder. Daarin deelt de homoseksuele superheld Phastos een kus met zijn man. In de film zijn ook superhelden te zien met verschillende etnische achtergronden en een dove superheldin". 

"Disney pakt zijn films nu steeds inclusiever aan, omdat daar ook vraag naar is", zegt Lieven Van Gils. "Er spelen dus zeker ook commerciële belangen. Maar tegelijk is het heel fijn om te zien hoe kinderen reageren als ze zichzelf herkennen in filmpersonages."

Bekijk hier de reportage over "Eternals" in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen