©  ROBIN UTRECHT

Ook in onderwijs soepelere quarantaineregels, ouders krijgen raad kinderen eens per week te testen

Ook in het onderwijs worden de quarantaineregels versoepeld. Dat heeft de IMC Volksgezondheid beslist. Aangeraden wordt dat alle ouders vanaf zondag 9 januari een zelftest afnemen bij hun kinderen en dat eenmaal per week blijven doen.

Bron: BELGA

Een klas in het basisonderwijs zal pas in quarantaine moeten vanaf vier besmettingen of wanneer 25 procent van de klas positief test. Nu is dat nog het geval vanaf twee besmettingen in een klas. Dat hebben de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid woensdag beslist. De quarantaine zal bovendien ook minder lang duren: 5 dagen in plaats van 7 dagen momenteel. De nieuwe regels treden in werking op 10 januari.

De verschillende ministers van Onderwijs en Volksgezondheid zaten woensdagvoormiddag bij elkaar om in navolging van de regels voor de algemene samenleving ook die voor het onderwijs onder de loep te nemen. In de namiddag stond dan nog een digitale Interministeriële Conferentie (IMC) op het programma.

LEES OOK. Slechts kleine verstrengingen: dit adviseren de GEMS-experts aan het Overlegcomité

Uiteindelijk werd dus beslist om, in navolging van de versoepeling in de algemene samenleving, ook in het onderwijs de quarantaineregels te versoepelen. Zo zal een klas voortaan pas in quarantaine worden geplaatst zodra er 4 besmettingen worden vastgesteld. Hetzelfde gebeurt wanneer 25 procent van een klas positief test. Die quarantaine duurt dan vijf dagen in plaats van zeven dagen nu.

Laagrisicocontacten

Daarnaast zullen leerlingen in zowel het lager als kleuteronderwijs beschouwd worden als laagrisicocontacten. Wanneer een kind een hoogrisicocontact had buiten de schoolmuren en het kind geen symptomen vertoont, mag het bovendien de quarantaine verlaten om naar school te gaan.

Voor het secundair onderwijs worden de regels van de algemene samenleving overgenomen. Jongeren tussen 12 en 17 jaar, die hun basisvaccinatie hebben gekregen, zullen na een hoogrisicocontact niet langer in quarantaine moeten en ook geen PCR-test meer moeten laten afnemen. Wie slechts deels gevaccineerd is, moet 10 dagen in quarantaine, maar kan die vanaf dag 4 wel verlaten, op voorwaarde dat er dagelijks een negatieve zelftest wordt afgenomen. Wie niet gevaccineerd is, mag vanaf dag zeven uit quarantaine, mits een dagelijkse negatieve zelftest tot dag tien.

Zelftesten

De ministers roepen ouders op hun kinderen thuis te houden wanneer er zelfs maar lichte symptomen zijn.

Ouders wordt ook aangeraden om vanaf zondag 9 januari, de dag voor de heropening van de scholen, een zelftest te doen bij hun kinderen vanaf 6 jaar. Gevraagd wordt om dat nadien een keer per week te blijven doen. De zelftesten, klinkt het, worden te koop aangeboden in supermarkten en apotheken. Mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming kunnen de testen aankopen in een apotheek aan 1 euro (met maximaal 4 testen per lid van het gezien, per twee weken).

De nieuwe regels treden in werking vanaf maandag 10 januari 2022 en gelden tot aan de krokusvakantie. Eind januari volgt een tussentijdse evaluatie.

LEES OOK. Experts roepen op FFP2-masker te dragen: werkt dat dan zoveel beter? En hoeveel kost dat?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer