Ministers raden eens per week zelftest aan bij kinderen: "De rekening voor gezinnen zal snel oplopen"

De verschillende ministers van Onderwijs en Volksgezondheid bevelen ouders "sterk" aan om hun kinderen eens per week op zondag te testen met een zelftest. Ook bij de versoepelingen van de test- en quarantaineregels staan zelftesten centraal. Tegelijk zal de overheid geen gratis zelftesten ter beschikking stellen. De Gezinsbond en huisartsenvereniging Domus Medica reageren ontgoocheld. "De rekening voor de gezinnen zal snel oplopen."

Maandag versoepelen de test- en quarantaineregels in ons land. Eén aspect van de versoepeling is dat PCR-testen in heel wat gevallen vervangen worden door zelftesten. De verschillende ministers van Onderwijs en Volksgezondheid bevelen daarnaast ouders "sterk" aan om hun kinderen vanaf zondag, aan de vooravond van de heropening van de scholen, een keer per week een zelftest te laten ondergaan.

Iedereen aan de zelftest dus, maar we zullen die ook zelf moeten betalen. Bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) klinkt het dat de testen voor iedereen beschikbaar zijn bij de apotheek of in de supermarkt, en dat mensen met een verhoogde tegemoetkoming de zelftesten nog altijd aan een goedkoper tarief kunnen kopen bij de apotheker.

Gezinsbond en huisartsen verontwaardigd

We vrezen dat het testbeleid kaas met gaatjes wordt. Wie het kan betalen zal een zelftest afnemen, de anderen niet

Anneke Blanckaert, Gezinsbond

Ook huisartsenvereniging Domus Medica had het liever anders gezien. "We hadden toch minstens op een paar gratis zelftesten per gezin gerekend", zegt ondervoorzitter Siegfried Van Eygen. "PCR-testen die voor de juiste indicatie afgenomen worden, zijn ook gratis voor de patiënt. Er is geld voorzien om PCR-testen terug te betalen, en die zijn duurder dan zelftesten.  Wij denken dus dat er ruimte moet zijn om gratis zelftesten te voorzien."

Zien ouders de zelftest voor hun kinderen zitten?

Videospeler inladen...

Meest gelezen