Direct naar artikelinhoud
NieuwsSport

Australië houdt been stijf en weigert visum Novak Djokovic, toptennisser stapt naar rechter

Djokovic bij de Australian Open in 2020.Beeld Reuters

Na acht uur onderhandelen met de grenspolitie van Australië werd het visum van Novak Djokovic (34) geweigerd. Hij kon niet genoeg aantonen dat hij terecht een medische uitzondering kreeg om de vaccinverplichting te omzeilen. De nummer 1 van de wereld gaat wel nog in beroep. De rechtszaak zou pas maandag plaatsvinden.

, en

De Serviër landde woensdag om een uur ’s nachts Australische tijd in Melbourne, maar bleek het land niet binnen te mogen. De autoriteiten van de staat Victoria stelden vast dat er een probleem was met zijn visum. De titelverdediger op de Australian Open mist naar verluidt onder meer een officieel document waarin staat vermeld waarom aan hem een medische vrijstelling is verleend om zonder vaccinaties tegen het coronavirus Australië binnen te mogen. Na acht uur annuleerde het land alsnog het visum van Djokovic en hij zou op het eerste vliegtuig naar huis gezet worden, maar dat proberen zijn advocaten nu te verhinderen.

Zo krijgt een slepende affaire opnieuw een opmerkelijke wending. De afgelopen dagen ventileerden Australiërs hun onvrede vanwege een veronderstelde voorkeursbehandeling voor Djokovic. De Australian Open, het grandslamtoernooi dat de Serviër al negen keer won, hanteert strenge coronaregels. Alleen tennissers die zich hebben laten vaccineren, zijn welkom. Hoewel Djokovic een inenting weigert om medische redenen – al is vooralsnog onduidelijk welke – zou hij niettemin aan het toernooi mogen deelnemen. Zijn management blijkt echter een blunder te hebben begaan.

Ook de Australische premier Scott Morrison liet zich uit over de zaak. Toen duidelijk werd dat Djokovic het vliegtuig zou nemen, zei hij “in afwachting te zijn van zijn komst en met welk bewijs hij komt” omtrent zijn medische status. Maar, zo maakte hij duidelijk, “er gelden geen speciale regels voor Novak Djokovic. Geen enkele.”

Jaala Pulford, de bevoegde minister van de deelstaat Victoria, houdt haar been stijf, al zinspeelt ze erop dat de federale overheid Djokovic wilde helpen nu hij in de problemen zit. “De federale regering heeft gevraagd of we Djokovic willen helpen bij de aanvraag voor zijn visa, maar dat zullen wij niet doen. We zijn altijd helder geweest over twee zaken: de goedkeuring van visa is een zaak van de federale regering en medische uitzonderingen zijn een zaak van artsen.”

Djokovic staat bekend als antivaxer en houdt er volgens hemzelf een ‘natuurlijke levenswijze’ op na. De bijzondere details daarvan deed hij meermaals uit de doeken. Zo zweert hij bij manukahoning uit Nieuw-Zeeland, dat 40 euro per potje kost maar belangrijke antibacteriële eigenschappen zou bevatten. Ook denkt hij dat vervuild water door een energetische transformatie omgezet kan worden in helend, zuiver water.

Recordaantal grand slams

Djokovic had in Melbourne geschiedenis kunnen schrijven. Had hij deze beker toegevoegd aan zijn prijzenkast, dan zou hij met zijn 21ste grandslamzege een record vestigen en zijn eeuwige concurrenten Roger Federer en Rafael Nadal (beiden 20 overwinningen) achter zich laten. Nadal, die onlangs is hersteld van corona, doet in elk geval mee aan de Australian Open. Federer laat vanwege een knieblessure verstek gaan.

In Australië zullen ze er weinig rouwig om zijn als Djokovic niet deelneemt. De Australische oud-tennisser Sam Groth, die momenteel herstelt van corona, noemde de “schaamteloze uitzonderingspositie” die Djokovic zou krijgen een beslissing “die elke Australiër in het gezicht spuwt”. “Kijk naar de shitstorm die hij heeft gecreëerd. Het is respectloos jegens iedereen die de afgelopen twee jaar door een hel is gegaan.” In Melbourne werd vorig jaar met 262 dagen het record gevestigd van de langdurigste lockdown ter wereld.

Momenteel kampt Australië met een recordaantal coronabesmettingen. In de afgelopen 24 uur werden ruim 60.000 nieuwe besmettingen gemeld.