Lector van hogeschool PXL doet racistische uitspraken tijdens online les: "Anno 2022 kan dit niet langer door de beugel"

Een lector van hogeschool PXL heeft tijdens een online les racistische uitspraken gedaan. Het voorval dateert al van voor de kerstvakantie, maar de video werd nu online verspreid. "Zo'n uitspraken kunnen anno 2022 niet meer. Het welzijn van de student in kwestie staat voorop", klinkt het bij de hogeschool.

Op de video die op sociale media rondgaat, hoor je de lector in kwestie vragen of de studenten nog kunnen volgen. Verward geeft hij aan dat hij de hoofden van de studenten niet meer ziet en zegt dan "Ik zie daar ineens een neger verschijnen. Dat kan niet de student zijn. Ofwel is hij ineens zwarte piet geworden." 

Toevallige ontdekking

De video dateert al van 22 oktober vorig jaar. Vandaag stootte de voorzitter van de studentenraad toevallig online op de video. "Ik was toch wel geshockeerd en gedegouteerd", vertelt Waïl Kadi. "Ik heb directeur Ben Lambrechts op de hoogte gebracht, en ook hij was er niet mee gediend. Anno 2022 is dit een uitspraak die echt niet door de beugel kan."

"We weten nog niet tegen welke student de uitspraken gericht waren, maar ik doe er alles aan om dit verder op te lossen. Niet alleen de uitspraken van de lector doen terzake, maar vooral het mentaal welzijn van de studenten is hier van belang", benadrukt Kadi.

 De lector heeft al aangegeven in gesprek te willen gaan en ik hoop dat verontschuldigingen snel zullen volgen.

Waïd Kadi, voorzitter studentenraad

De meningen van studenten zijn dan ook duidelijk: "Dit kan echt niet meer door de beugel", zegt Kadi. Ook student Ghislain Ndayizeye die de beelden op sociale media zette, is verontwaardigd. "Het feit dat de lector er een grapje over probeert te maken, en hoe niemand er iets over zegt, dat vind ik absurd."

De video deed al langer de ronde in de app Discord, in een gesloten klasgroep. "Ik kreeg de video via een vriend doorgestuurd en mijn verontwaardiging was zo groot dat ik het op Instagram deelde", aldus Ndayizeye.

Student Ghislain Ndayizeye deelde de video op sociale media. Hij vertelt waarom hij het belangrijk vond dat het gedeeld werd:

Sancties

"Ik hoop dat er iets gedaan wordt aan mensen die in het onderwijs racisme durven te uiten, maar ik hoop vooral dat het mensen iets bijleert: in deze tijd moet je nadenken over wat je zegt", vindt Ndayizeye.

De studentenraad en directeur Lambrechts hopen dat er een persoonlijk gesprek kan komen met de lector en van daaruit zullen de gepaste stappen gezet worden. "De lector heeft al aangegeven in gesprek te willen gaan en ik hoop dat verontschuldigingen dan ook snel zullen volgen", sluit Kadi af. 

Meest gelezen