Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Brokstukken Russische raket belanden veilig in Stille Oceaan

Beeld ter illustratie.Beeld AP

Ruimteagentschappen waren gisteren op hun hoede door een Russisch raketonderdeel dat een ongecontroleerde terugkeer in de atmosfeer van de aarde ging maken. De brokstukken zouden inmiddels ergens in de Stille Oceaan zijn beland.

De Angara-A5 werd op 27 december gelanceerd vanaf Plesetsk, de ruimtebasis in het noordoosten van Rusland. Volgens Russische staatsmedia ging het om een nieuwe bovenste rakettrap. Even was er bezorgdheid omdat de brokstukken eventueel schade konden aanrichten bij landing. Het was ook een onmogelijke opgave om op voorhand te voorspellen waar het puin terecht zou komen. Dat zei Holger Krag, topman bij het Europees Ruimteagentschap, woensdag bij CNN: “Want de rakettrap maakt op enkele uren nog verschillende omwentelingen rond de planeet.”

Maar woensdagavond liet US Space Command - dat de raket volgde tijdens de terugkeer in de dampkring - weten dat de raket de atmosfeer van de aarde binnenkwam boven de zuidelijke Stille Oceaan. De exacte landingsplaats is niet bekend.

Krag legde woensdag ook al uit dat ruimtepuin gewoonlijk verbrandt wanneer het de atmosfeer van de aarde binnendringt, maar bij grotere objecten kunnen er brokstukken overblijven die schade zouden aanrichten als ze in bewoonde gebieden terechtkomen. Hoewel het hoogst onwaarschijnlijk is dat er iemand gewond raakt, “is het risico reëel en kan het niet worden genegeerd,” aldus Krag.

Baan om de aarde

In mei vorig jaar beschuldigde het Amerikaanse ruimteagentschap NASA China nog omdat het land niet had voldaan aan de “verantwoordelijke normen”.  Na de lancering van een ruimtestation waren namelijk brokstukken van een ongecontroleerde raket in de Indische Oceaan terechtgekomen. Het Russische raketdeel zou nu wel veel kleiner zijn dan het Chinese puin van vorig jaar. En het weegt ongeveer vier ton, een pak minder dan de ongeveer twintig ton van de Chinese Long March 5B-raket.

Het hoofd van het Europees Ruimteagentschap zei ook nog dat het niet de bedoeling was dat de Russische rakettrap op deze manier weer in de atmosfeer van de aarde terecht zou komen. “Oorspronkelijk moest hij in een baan om de aarde blijven. De raket slaagde er echter niet in om opnieuw op te starten.”

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos vertelde CNN dat de lancering werd uitgevoerd door het Russische Ministerie van Defensie, dat niet onmiddellijk reageerde op een e-mailverzoek om commentaar.