Radio 2

26 bewoners geëvacueerd na scheur van 8 meter in appartement in Harelbeke

In Harelbeke werden vannacht 26 bewoners uit hun appartementsgebouw geëvacueerd. In een flat op het gelijkvloers was een van de draagmuren gescheurd. Volgens de architect en de ingenieur is de stabiliteit van het gebouw niet aangetast. De bewoners konden deze nacht nog terugkeren. 

In Harelbeke zijn afgelopen nacht 26 bewoners uit hun appartementsgebouw geëvacueerd, omdat iets na middernacht een van de draagmuren in het appartement van Dimitri Bontinck op het gelijkvloers begon te scheuren. 

"Ik hoorde enkele luide knallen en dacht eerst dat er enkele flessen van mijn collectie wijn en champagne uit zichzelf ontkurkt waren. Maar toen ik de flessen ging controleren en niets kon vinden, hoorde ik het lawaai voor een tweede keer. Het waren net geweerschoten of luide kanonknallen. Toen zag ik een scheur van 8 meter lang in de muur." Dimitri vertrouwde het zaakje niet en verwittigde de hulpdiensten. 

Uit voorzorg werden in totaal 26 bewoners, onder wie ook enkele gezinnen met kleine kinderen, geëvacueerd naar het OC Het Spoor. "Het gaat over een grote scheur van 8 meter op één van de draagmuren. Er was ook heel wat pleisterwerk losgekomen en dat baarde ons toch wat zorgen", vertelt majoor Philip Stichelbaut van de hulpverleningszone Fluvia. 

Deze nacht kwamen ook de architect van het gebouw en een stabiliteitsingenieur ter plaatse. Na een onderzoek concludeerden ze dat de stabiliteit van het gebouw niet werd aangetast. Rond 3.30 uur konden de bewoners dan naar hun flat terugkeren. 

Radio 2

Nieuwbouw appartement

Dat een scheur in het gebouw nu al voorkomt, verbaast de bewoners. Want het appartementsgebouw in de Kortrijksestraat in Harelbeke is nog maar een nieuwbouw. "Ik woon hier net één jaar, dit zou niet mogen gebeuren. We hopen natuurlijk dat alles in orde komt en het hier niet verder scheurt", vertelt bewoner Dimitri. 

Maar het is niet de eerste keer dat er problemen waren. Bij de bouw van het appartement werd de buurwoning getroffen door verzakkingen. Die zaak wordt nu nog altijd behandeld door verzekeringsmaatschappijen. Er wordt nu vermoed dat de oorzaak van de nieuwe scheur gelinkt is aan de eerdere verzakkingsproblemen. Het appartementsgebouw zal vandaag verder onderzocht worden door specialisten en experten. Bewoner Dimitri Bontinck heeft alvast zijn eigen mening over de mogelijke oorzaak. Volgens hem is het stuc- en plakwerk slecht uitgevoerd. Dat vertelde hij in ons middagprogramma.

Meest gelezen