Direct naar artikelinhoud
NieuwsSociale media

Instagram test de terugkeer van de (omgekeerd) chronologische feed

Instagram test de terugkeer van de (omgekeerd) chronologische feed
Beeld Meta

Instagram test een optie die gebruikers weer een omgekeerd chronologische feed (nieuwste post eerst) laat zien in plaats van een feed gesorteerd door algoritme. Dat maakte Adam Mosseri, hoofd van het sociale medium, bekend in een video. 

Naast de huidige weergave, waarbij Instagram een gebruiker laat zien wat Instagram denkt dat de gebruiker wil zien, komt er een ‘following’-optie voor chronologie, en een optie om alleen posts van ‘favorieten’ te tonen. Dan staan er alleen bijdragen in een tijdlijn van accounts die gebruikers zelf als favoriet aanmaken. 

Begin december vorig jaar had Mosseri al beloofd dat het binnenkort mogelijk zou worden om foto’s en video’s in chronologische volgorde te bekijken. Sinds 2016 is dat niet meer mogelijk. Het algoritme van Instagram bepaalt welke foto’s en video’s bovenaan komen te staan. Dat zorgt al een tijdje voor ongenoegen, onder andere omdat posts met veel likes meer kans maken om gezien te worden. Gebruikers klaagden dat ze oude posts eerst zagen, of dat ze lang geen bijdragen zagen van accounts die ze al heel lang volgden. 

Twitter bericht wordt geladen...

Een beperkt aantal gebruikers van de app mag de drie opties eerst testen. De eerste optie, ‘Home’, is de Instagram-tijdlijn zoals die nu bestaat voor alle gebruikers. Het algoritme beslist wat je in welke volgorde te zien krijgt.

Optie twee noemt het bedrijf ‘Favorites’. Die tijdlijn toont in chronologische volgorde foto’s en video’s van een aantal accounts die je zelf hebt geselecteerd. Mosseri zegt het te gebruiken om broers en zussen te volgen, naast enkele van zijn favoriete creators en beste vrienden.

Tot slot is er ‘Following’. Dat is de tijdlijn zoals die eruit zag voor 2016. Foto’s en video’s worden weergegeven in de volgorde waarop ze online werden gezet. In die tijdlijn zie je ook enkel posts van accounts die je daadwerkelijk volgt. In ‘Home’ zullen er namelijk meer posts te zien zijn van accounts die je niet volgt, maar die je volgens het algoritme zullen interesseren.