Buurvrouwen Yvette Van Herck en Karine Pots keerden nog eens terug naar hun uitgebrande appartement
Radio 2

9 maanden na grote brand in Opwijk: heropbouw kan binnenkort starten na akkoord over schadebedrag

Negen maanden na de verwoestende brand in residentie Asbeekhof in Opwijk krijgen de eigenaars van de appartementen nu eindelijk goed nieuws. De experts van de verschillende partijen zijn het eens over het bedrag dat nodig zal zijn voor de wederopbouw. Als de eigenaars akkoord gaan, kan er binnenkort al gestart worden met de afbraak en wederopbouw van hun appartementen.

Op 9 april vorig jaar brak er brand uit in een technische ruimte op de bovenste verdieping van het complex in de Kloosterstraat. Alle dakappartementen brandden volledig uit en ook de 23 andere appartementen zijn volledig onbewoonbaar. Eén bewoonster van 92 stierf nadien in het ziekenhuis, vermoedelijk werd de shock haar te veel. Intussen vonden alle bewoners van het uitgebrande gebouw een tijdelijk onderkomen bij vrienden of familie of huren ze intussen een nieuwe woning. Daarvoor krijgen ze een maandelijkse vergoeding van de verzekeringsmaatschappij. 

"De schade-experts van de verzekeraar en die van de eigenaars hebben nu een akkoord over de omvang van de schade", legt meester Guy De Ridder, de advocaat van de vereniging van mede-eigenaars (VME), uit. "Als de eigenaars daarmee instemmen, is de verzekering verplicht om 80% van dat bedrag binnen de maand uit te betalen." Dat geld wordt dan meteen ingezet om het gebouw te kunnen heropbouwen. “Dit is verlossend nieuws, want we kregen al maanden lang amper informatie over hoe de zaken vorderden. Dat zorgde voor veel stress en was zwaar om dragen. Tot het nieuwe gebouw klaar is, kunnen wij ons leven ook niet opnieuw inrichten”, vertelt Karine Pots, één van de bewoners. (lees verder onder de foto)

Brandweer Vlaams-Brabant West

Niets bleef er nog over van mijn appartement. Zelfs de man van de verzekering schrok toen hij de ravage zag.

Diane Bonnarens, eigenaar van appartement

Alles kwijtgespeeld

Vooral tijdens de feestdagen weegt de nasleep van de brand extra zwaar op de bewoners. “Ik kan mijn zoon geen thuisgevoel geven als hij op bezoek komt”, verwoordt Diane Bonnarens het. Zij kon meteen na de brand intrekken bij haar vriend in Ertvelde. “Hij heeft mij erg goed opgevangen en steunt mij enorm, maar het is nooit de bedoeling geweest dat we hier permanent zouden samenwonen.” Diane is eigenaar van een van de dakappartementen en verloor alles in de vlammenzee. “De dag nadien mocht ik even terugkeren om eventueel persoonlijke spullen te zoeken in het puin, maar er viel niets meer te redden. Ook de man van de verzekering die erbij was, schrok toen hij de ravage zag. “Hier kan ik voor de inboedel niets meer opschrijven. Dit is een total loss”, zei hij." (beluister hieronder de getuigenissen van Yvette en Karine)

Heropbouw kan bijna starten

Het akkoord over het geld dat nodig is om alle appartementen weer op te bouwen, is een belangrijke stap voor de eigenaars. In december zijn de afbraakwerken aan de dakappartementen begonnen en het ziet er nu naar uit dat ook de verdere afbraak dit voorjaar nog kan starten. "Het gebouw zal volledig ontmanteld worden", laat de verzekeringsmakelaar van de VME, Dirk Dekerf, weten. "Alleen de garages, plateaus en binnenmuren blijven staan en nadien wordt alles opnieuw opgebouwd. Bouwtechnisch zijn alle voorbereidingen klaar om aan de slag te gaan. Alle plannen van de architect zijn zelfs hertekend en de extra kosten om te voldoen aan de nieuwe bouwnormen zijn ook gedekt voor de verzekering." 

Alle dakappartementen gingen bij de brand onherroepelijk verloren, maar veel bewoners hebben nooit begrepen waarom het dak nadien nooit werd afgedekt om de onderliggende woningen te beschermen tegen regen en wind. "Ik woonde op de eerste verdieping en in mijn appartement was er natuurlijk waterschade door het blussen en rookschade, maar volgens mij kon je dat nog makkelijk heropbouwen", vertelt bewoner Yvette Van Herck. "Intussen staat de schimmel metershoog op de muren en groeien er zelfs paddenstoelen in het appartement. Het is een ravage.” (lees verder onder de foto)

Wie gaat dat betalen?

Intussen loopt er nog steeds een gerechtelijk onderzoek naar de exacte oorzaak van de brand. Kort na de brand dagvaardde verzekeringsmaatschappij Allianz – die het appartementsgebouw verzekert – bijna 20 verschillende partijen. Van de architect over de bouwheer en onderaannemers tot het gemeentebestuur van Opwijk. Op die manier wil het bedrijf via de rechtbank laten onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de schade en of (een gedeelte van) de kosten op een andere partij kunnen worden verhaald. Zo worden er ondermeer vragen gesteld bij de snelheid waarmee het vuur zich kon verspreiden. “Op een kwartier tijd stonden alle dakappartementen in brand” vertelt bewoonster Karine Pots daarover. Een juridisch steekspel dat mogelijk nog jaren kan aanslepen. Maar intussen komt Allianz binnenkort dus over de brug met het geld voor de wederopbouw.

Meest gelezen