Radio 2

Ruime omgeving Gentse haven vol zwarte brokken na zware brand: "moeilijke opkuis, maar niet gevaarlijk"

Bewoners van een wijk in Oostakker bij Gent zijn vanmorgen wakker geworden met zicht op zwarte brokstukken. "Het zijn wellicht de resten van stukken brandend isolatiemateriaal die tijdens de brand in de haven onze richting zijn gewaaid", zegt een bewoner. De opkuis blijkt niet zo makkelijk, en sommigen vinden het wat riskant. Maar met de nodige voorzorgen zijn er geen gevaren voor de gezondheid, zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Bij de zware brand gisteravond in de Gentse haven, zijn veel zwarte brokstukken naar gemeenten gewaaid in de wijde omgeving van Gent. Vooral in Destelbergen lagen ze her en der verspreid, maar ook in Wetteren, Laarne en in Oostakker bij Gent. Het openbaar domein wordt opgeruimd door de stads- of gemeentediensten. De tuinen, daken, opritten en auto's moeten bewoners zelf proberen proper te krijgen.  

Waarheen met de brokstukken?

"Van Bealert.be kregen we de raad om de zwarte roetblokken pas op te rapen als ze afgekoeld zijn, en ze dan in de vuilnisbak te gooien", zegt een bewoonster van de Invalidenstraat. "Maar ik zou het veiliger vinden dat we dat naar het containerpark brengen. Je weet toch niet wat er in die brokstukken zit?"

Er is geen gevaar voor de gezondheid, maar je kan toch maar beter wat voorzichtig zijn

Joris Moonens, Agentschap Zorg en Gezondheid

"We geven de raad om handschoenen aan te doen, als je de roetblokken wil oprapen", zegt Anouk Veyt van de brandweer. "Dan is er helemaal geen risico. Je mag ze dan gewoon in de vuilnisbak gooien."

"Toch is het misschien beter om de brandresten naar het contatinerpark te brengen", zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "En terwijl je de brokstukken opruimt, is het ook van belang alles goed met water af te kuisen. Als er bijvoorbeeld kinderen op het terras komen, kan je maar beter alles goed reinigen, zodat ze niet met roet in aanraking komen, en het dan nog eens in hun mond steken. Ook groenten in de tuin spoel je best heel grondig vóór je ze klaarmaakt. Er is zeker geen acuut gevaar natuurlijk, maar alles wat verbrand is, kan kankerverwekkend zijn. Dan kan je toch maar best zo voorzichtig mogelijk handelen." 

Het opruimen en de opkuis is misschien wel makkelijk voor wie mobiel is", zegt een oudere vrouw uit de straat Noordakker in Oostakker. "Maar onze knieën en rug doen  nogal snel pijn, en mijn man moet geopereerd worden aan zijn heup", zegt ze. "Het is dus niet zo makkelijk  om alles hier op te ruimen en proper te krijgen hé." 

 

Na een eerste wasbeurt bleken de stukken ingevreten in de carrosserie, dus is tweede beurt nodig

Bewoner Regine Beerstraat

"De brokstukken waren hier overal terechtgekomen", zegt een man die zijn auto intussen al een tweede wasbeurt geeft. "Het gaat blijkbaar om brandend isolatiemateriaal dat naar onze wijk is gewaaid.  Na een eerste wasbeurt leek mijn auto wel proper. Maar toen ik beter keek, leek het of de stukken ingevreten waren in de carrosserie. Twee wasbeurten na elkaar dan maar."

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Iemand anders is de zonnepanelen op zijn dak aan het afspuiten met een tuinslang. "Er lagen een paar brokken houtskool op de zonnepanelen, en we doen ons best om ze eraf te krijgen. Maar ook in de tuin en op de oprit lag het vol, en mensen en honden brengen die vuiligheid natuurlijk binnen. We zijn eigenlijk bezig met een vroege lenteschoonmaak, maar dan op een redelijk ongelegen moment."

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Een buurtbewoonster had zo'n roetblok aangeraakt zonder handschoenen, en raadt nu zelf ook iedereen aan die wél aan te doen: "je vingers worden er helemaal plakkerig van, en gewoon wassen helpt niet. Alleen met detergent of een schuurmiddel krijg je ze proper."

Meest gelezen