De databanken mogen alleen maar geraadpleegd worden voor politioneel werk, maar M.G. gebruikte ze om meer te weten te komen over vrouwen die hij leuk vond. ©  AP

Politieman misbruikt databank om gegevens van vrouwen te achterhalen: boete en voorwaardelijke straf

Mechelen -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een (ondertussen gewezen) politieman veroordeeld tot twaalf maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij in de politiedatabanken informatie had opgezocht voor privédoeleinden. Hij ging in de computersystemen op zoek naar informatie over vrouwen.

Theo Derkinderen

Politiezone Berlaar-Nijlen had informatie verkregen dat een politieman, die werkzaam was bij een andere politiezone in de provincie Antwerpen, het rijksregister en de ANG (een politiedatabank) had geraadpleegd om meer te weten te komen over vrouwen. Niet omdat de vrouwen deel uitmaakten van een onderzoek, maar louter uit eigen interesse. En zo kwam hij onder meer te weten waar de vrouwen woonden, hoe oud ze waren en of ze al dan niet samenwonend waren.

Zo werd er een vrouw gecontacteerd door de inspecteur met het smoesje dat ze een ongeval had zien gebeuren en naar het commissariaat moest komen voor een verhoor. De vrouw deelde mee dat ze niets afwist van een ongeval, maar kreeg te horen dat ze toch moest komen.

Na het verhoor stuurde politieman M.G. nog berichtjes naar de vrouw en hadden de twee ook een kortstondige relatie. “Maar achteraf begon mevrouw zich wel vragen te stellen over hoe de politieman aan haar adres en telefoonnummer was geraakt of hoe hij wist met welke auto ze reed”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans.

Nog meer vrouwen

Er startte een onderzoek en zo kwam aan het licht dat de databanken onrechtmatig waren geraadpleegd. Niet alleen voor die eerste vrouw, maar ook voor nog andere vrouwen. Met één van hen had hij eveneens een tijdlang een relatie en wou haar nieuwe adres te weten komen.

Ondertussen is M.G. geen politieman meer en erkent hij ook schuld. “Hij wil zich excuseren bij zijn slachtoffers”, reageerde advocaat Johan Plateau tijdens het proces.

De rechtbank veroordeelde de man nu tot twaalf maanden met probatie-uitstel en een boete van 800 euro. Aan twee slachtoffers moet hij respectievelijk 500 en 2.000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank legde hem als belangrijkste voorwaarden op om actief naar werk te zoeken en om zich te laten begeleiden voor zijn psychosociale problematiek. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen