Nicolas Maeterlinck

Minister Vandenbroucke (Vooruit): "Niets houdt Onderwijsministers tegen om gratis zelftests aan te bieden"

"Niets houdt de ministers van Onderwijs tegen om massaal zelftests te kopen en die gratis ter beschikking te stellen", dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gezegd tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. Vandenbroucke wijst erop dat het onmogelijk is om vanuit de federale regering een gratis aanbod te voorzien, maar voegt eraan toe dat lokale besturen of onderwijsautoriteiten dat wel kunnen doen.

Tijdens de vragenronde na de persconferentie van het Overlegcomité kwamen ook de zelftests, die een belangrijke rol spelen in de nieuwe teststrategie, opnieuw ter sprake. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte dat het vanuit de federale overheid onmogelijk is om gratis zelftests aan te bieden, "maar niets houdt lokale besturen, OCMW's, onderwijsautoriteiten of scholen tegen om zelftests massaal aan te kopen en zelf aan te bieden", aldus Vandenbroucke.

"Ik hoop dat mijn collega's nu niet boos worden, want dat is natuurlijk gemakkelijk voor mij om te zeggen, maar de ministers van Onderwijs kunnen perfect groepsaankopen doen van zelftests en die gratis ter beschikking stellen", aldus Vandenbroucke. Ook lokale besturen kunnen volgens de minister via de OCMW's  zelf voorraden kopen en gratis aanbieden. "Ik zou dat zelfs aanmoedigen", besluit Vandenbroucke. 

Nicolas Maeterlinck

Waarom doet Vandenbroucke het zelf niet?

"Ik heb me de haren uit het hoofd getrokken, maar dat lukt niet", zegt Vandenbroucke over de reden waarom de federale overheid zelf geen gratis zelftests aanbiedt. "Wij mikken op de verdeling van zelftests via twee kanalen: supermarkten en apotheken. In supermarkten kunnen we nu eenmaal geen terugbetalingssysteem invoeren. Zoiets bestaat nog niet en het zou te lang duren om dat te implementeren." 

Gratis zelftests aanbieden in de apotheken zou dan weer het commerciële circuit platleggen. "En dat is net het breedste verspreidingskanaal van de federale overheid", besluit Vandenbroucke. 

In de supermarkt betaal je volgens Vandenbroucke maar 3 à 3,5 euro per zelftest.
Nicolas Maeterlinck

Hoeveel kost een zelftest?

Vandenbroucke pareerde tijdens de persconferentie ook de kritiek dat een zelftest op dit moment te veel zou kosten. "In de supermarkt betaal je ongeveer 3 à 3,5 euro, bij de apotheker kost een zelftest 6 tot 8 euro", aldus de minister.

Maar heel wat mensen weten volgens Vandenbroucke niet dat zij recht hebben op goedkopere zelftests. Twintig procent van de bevolking heeft volgens hem recht op een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen waardoor ze bij de apotheek zelftests aan 1 euro kunnen kopen. "1 euro is niet gratis, maar het is ook niet veel", aldus Vandenbroucke.

Ontdek hier de voorwaarden om aanspraak te maken op die tegemoetkoming.

In een gezin dat recht heeft op de tegemoetkoming, kan elk gezinslid elke twee weken vier zelftests kopen aan slechts 1 euro per stuk. "Het is dus belangrijk dat mensen uitzoeken of ze recht hebben op die tegemoetkoming", besluit Vandenbroucke.

Meest gelezen