Direct naar artikelinhoud
NieuwsOverlegcomité

Opmerkelijk: CO2-meter geeft tijdens persconferentie Overlegcomité alarmerende waarden aan

Opmerkelijk: CO2-meter geeft tijdens persconferentie Overlegcomité alarmerende waarden aan
Beeld BELGA

Op de persconferentie na het Overlegcomité werd meermaals het belang van ventileren en CO2-meters aangegeven. De ironie wil dat de CO2-meter in de perszaal van de Wetstraat 16 net tijdens die persconferentie zorgwekkende waarden aangaf, zo merkte Het Nieuwsblad op.

De persconferentie na het Overlegcomité duurde vanmiddag bijna anderhalf uur. Dat had ook zo zijn gevolgen voor de hoeveelheid CO2 in de persruimte. Het Nieuwsblad stelde vast dat de CO2-meter in de zaal aanvankelijk zo’n 700 ppm (parts per million, CO2-deeltjes in de lucht dus) aangaf, maar naarmate  er meer journalisten, fotografen, ministers, medewerkers binnenkwamen, gingen de waardes de hoogte in. Op een bepaald moment gaf de CO2-meter meer dan 1.000 ppm aan.

Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen. In de horeca geldt immers een drempelwaarde van 900 ppm. Wordt die waarde overschreden, dan moet de uitbater bijkomende maatregelen nemen, zoals extra ventileren. 

“Er was duidelijk paniek bij de medewerkers van premier De Croo”, klinkt het bij een reporter van Het Nieuwsblad. “Op tv was het waarschijnlijk niet te zien, maar de medewerkers begonnen aan fotografen te vragen om de zaal te verlaten zodat de waarde zou zakken. Maar het getal op de CO2-meter bleef stijgen.”

Aan het einde van de persconferentie gaf de meter zelfs meer dan 1.200 ppm aan. “De perszaal zit enkele verdiepingen onder de grond. Een raam openzetten kunnen ze daar niet. Iedereen was dus redelijk ongerust.”

De CO2-meter in de persruimte van de Wetstraat 16 toonde alarmerende waarden.Beeld HNB