Jan ontving een oorkonde, zijn vrouw Nadine kreeg bloemen.  © Dirk Vertommen

Oorkonde en bier voor Lierse held Jan Wuyts die bewoners uit brandend appartementsgebouw haalde

Lier -

Lierenaar en stadsmedewerker Jan Wuyts mag zich voortaan een held noemen. Hij ontving een oorkonde uit handen van burgemeester Rik Verwaest omdat hij afgelopen maandag enkele bewoners uit een brandend appartementsgebouw had gehaald.

Filip Spoelders

Samen met zijn vrouw Nadine Arras werd Jan in het stadskantoor gehuldigd. Hij ontving er een oorkonde, Lierse bieren en Gummaruskaas. De bloemen waren voor zijn vrouw.

“Ik ken Jan nu negen jaar als stadsmedewerker van de dienst Jeugd. Hij staat in voor het onderhoud van onze speelinfrastructuur. Maandag werd zijn takenpakket uitgebreid toen hij onderweg was naar de Speelmicroob”, schetst burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

© BFM

“We kunnen er nu wel mee lachen, maar het is dankzij Jan dat we deze huldiging kunnen houden. Voor hetzelfde geld hingen de vlaggen in Lier nu halfstok. Jan zal zeggen dat het normale is wat hij heeft gedaan, maar hij was de enige die het brandende appartementsgebouw betrad, terwijl er veel mensen voorbijreden.”

Jan merkte in de Kolveniersvest rook op die uit een appartement op de eerste verdieping kwam. Wat volgde, was een uiterst heldhaftige daad. “Ik zette mijn bestelwagen aan de kant. Door op de ramen beneden te kloppen, werd de deur geopend. Terwijl ik de trap opging, belde ik 112. Ik klopte op de deuren om iedereen te verwittigen. Een koppel met twee kinderen begreep geen Nederlands. Ik heb de kinderen onder mijn armen genomen, zodat de ouders volgden. Beneden heb ik in de centrale kast de elektriciteit afgezet”, doet Jan zijn verhaal.

De burgemeester had een extra attentie bij voor de held. © Dirk Vertommen

Wanneer iedereen buiten was, ging Jan weer naar binnen. “Ik moest in het appartement van de rook zijn om te zien of er niemand bewusteloos lag. Ik beukte de deur open en bukte me meteen, want in zulke situaties kan er een steekvlam ontstaan. Dat had ik opgestoken van de brandweercursus die ik ooit volgde. Ik heb ook met de ziekenwagen gereden. Het appartement was al gevuld met gitzwarte rook, tot een meter van de grond. Ik kroop naar de slaapkamer, naar de zetel en naar de keuken, maar er was niemand. Dan was het tijd voor mij om naar buiten te gaan. Vervolgens is de brandweer gearriveerd. Ik voelde de adrenaline door mijn lichaam gieren. Dat hielp, want op dit moment zou ik niet zomaar een deur kunnen openbeuken.”

Jan werd even naar het ziekenhuis gebracht omdat hij rook had ingeademd. Door zijn snelle ingrijpen bleef de schade beperkt tot het ene appartement.

LEES OOK. Stadsmedewerker merkt brand op en evacueert appartementsgebouw.

Jan ontving een oorkonde, zijn vrouw Nadine kreeg bloemen. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER