Aantal besmettingen op week tijd verdubbeld, ook ziekenhuisopnames stijgen

© Het Nieuwsblad

Het aantal coronabesmettingen in België is op een week tijd verdubbeld. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

jvh
Bron: BELGA

Tussen 28 december en 3 januari werden dagelijks gemiddeld 13.815 nieuwe besmettingen vastgesteld, een stijging met 96 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal werden in die periode 96.706 gevallen van Covid-19 gediagnosticeerd, waarvan 49.658 in Vlaanderen, 16.316 in Brussel en 28.608 in Wallonië, waaronder 291 in de Duitstalige Gemeenschap. Voor 2.124 gevallen waren er geen gegevens over de woonplaats beschikbaar.

In diezelfde periode werden 478.704 coronatesten afgenomen. De positiviteitsratio stijgt naar 19,9 procent. Het reproductiegetal, gebaseerd op het aantal nieuwe gevallen, wordt geschat op 1,455. Dat betekent dat de pandemie wat het aantal coronabesmettingen betreft in kracht toeneemt. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedraagt de positiviteitsratio zelfs 23,9 procent. Van de hoogrisicocontacten test bijna een kwart (24,6 procent) positief. Bij de gevaccineerde hoogrisicocontacten test 20 procent positief, bij de niet-gevaccineerde hoogrisicocontacten is dat 36 procent.

“Daar waar de vierde golf Vlaanderen relatief zwaarder getroffen heeft, lijkt het zwaartepunt nu weer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te liggen. Dat kan te maken hebben met de relatief lagere vaccinatiegraad, de internationaal mobiele bevolking en ook de relatief jonge bevolking met vele sociale contacten”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. “Twintigers zijn nog steeds verantwoordelijk voor bijna een kwart van alle nieuwe gevallen, maar ook bij de vijftigers en 75-plussers verdubbelen de besmettingen nu om de week.”

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt ook. Tussen 31 december en 6 januari moesten dagelijks gemiddeld 171,7 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen met Covid-19, een stijging met 28 procent in vergelijking met de zeven dagen ervoor. In totaal liggen er nu 1.883 in de Belgische ziekenhuizen (+4 procent). Momenteel zijn er 474 IC-bedden bezet door coronapatiënten (-12 procent). Dat betekent dat 24 procent van de erkende IZ-bedden ingenomen zijn door coronapatiënten. “Het lijkt erop dat de bezetting op intensieve zorgen zal uitbodemen”, zei Van Gucht.

In diezelfde periode werden in totaal 1.202 Covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, 1.318 verlieten er het ziekenhuis. De voorbije zeven dagen is het totaal aantal ingenomen bedden toegenomen met 77, het aantal ingenomen bedden op de afdelingen intensieve zorg is echter afgenomen met 63. Daar hadden dinsdag 264 patiënten ademhalingsondersteuning nodig, 45 patiënten kregen hulp van de hart-longmachine. Het reproductiegetal, gebaseerd op het aantal ziekenhuisopnames, wordt volgens het coronabulletin geschat op 1,145. Dat betekent dat de pandemie, ook wat het aantal ziekenhuisopnames betreft, in kracht toeneemt.

Het aantal overlijdens is in de periode van 28 december tot 3 januari met een kwart gedaald, tot gemiddeld 23 per dag. Sinds het begin van de pandemie vielen er in ons land al 28.400 coronaoverlijdens te betreuren. “Opvallend, in Brussel hebben we een toename gezien van het aantal overlijdens met 12 procent”, stipte Van Gucht aan. “Ook opvallend is dat er een toename is van de overlijdens bij personen tussen de 25 en de 65 jaar, terwijl de sterftecijfers bij de 65-plussers wel verder bleven dalen.” Een verklaring ziet de viroloog in de boosterprik, die veel 65-plussers al hebben gekregen.

Intussen kregen meer dan 8,9 miljoen Belgen een eerste dosis van een coronavaccin, wat overeenkomt met 77,4 procent van de totale bevolking. Meer dan 8,8 miljoen landgenoten zijn volledig gevaccineerd, goed voor 76,5 procent van de totale bevolking. Van de volledig gevaccineerde Belgen kregen meer dan 4,7 miljoen mensen al een boosterprik, goed voor 41 procent van de totale bevolking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen