Wisselvallig weekend in vooruitzicht

 ©  Stefaan Cannaert

Vrijdag wordt het wisselvallig met vooral in de zuidelijke landshelft buien van regen met lokaal ook kans op korrelhagel of smeltende sneeuw. In de Hoge Ardennen vallen er eerder sneeuwbuien. Een donderslag is hier en daar niet uitgesloten.

Max De Moor
Bron: BELGA

Naar het noorden toe vallen er minder buien en is het vaker droog. De maxima liggen tussen 0 en 3 graden in de Ardennen, rond 4 à 5 graden in de Condroz en 6 of 7 graden in Vlaanderen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig met rukwinden tot 50 km/u of mogelijk wat meer tijdens een felle bui. Aan zee waait de wind meestal vrij krachtig of soms krachtig uit westelijke richtingen met rukwinden tot 60 km/u. Dat meldt het KMI.

Vrijdagavond beïnvloedt een neerslagzone met winters karakter vooral het zuidelijke deel van het land. Een extra sneeuwlaag van meerdere cm is mogelijk, vooral dan in de zuidelijke Ardennen en in Belgisch Lotharingen. Over het noordelijk deel van ons land blijft het mogelijk veel droger met maar enkele lokale (winterse) buien.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag blijft het in vele streken overwegend droog. Over het westen en het centrum verschijnen er tijdelijk brede opklaringen. Later neemt de bewolking vanaf het westen opnieuw toe. De minima schommelen van 0 tot -2 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond of iets boven het vriespunt in het centrum tot +2 à +3 graden aan zee. De meestal matige westelijke wind krimpt naar het zuidwesten. Aan de kust is de wind aanvankelijk nog vrij krachtig tot krachtig uit noordwest, krimpend naar zuidwest.

Zaterdagochtend hangen er lage wolken in Hoog- België en zijn er eventueel nog enkele opklaringen over het noordoosten. De bewolking neemt echter snel toe vanaf het westen, gevolgd door perioden van lichte regen. In de namiddag en ’s avonds gaat het harder regenen met lokaal opnieuw vrij veel neerslag. In de Ardennen valt er eerst sneeuw die later overgaat in regen. De maxima worden op het einde van de dag bereikt en liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen, 7 à 8 graden in het centrum en 9 graden in het westen. De zuidwestenwind neemt in de loop van de dag toe tot vrij krachtig en aan de kust tot soms krachtig. Er zijn rukwinden mogelijk tot 60 à 70 km/u, aan zee tot 70 à 80 km/u.

Zondag is het wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien, vooral dan over de oostelijke landshelft. In Hoog- België heeft de neerslag nog een winters karakter. In de loop van de dag wordt het droger bij maxima van 0 graden in de Hoge Venen tot 6 of 7 graden in Vlaanderen. De wind is matig tot vrij krachtig uit west tot noordwest.

Maandag verwachten we eerst enkele opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe maar het blijft overwegend droog. De maxima worden op het einde van de dag opgetekend en zij liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen, 7 graden in het centrum en 9 graden aan zee. Er waait een matige zuidenwind.

Dinsdag wordt het wisselvallig met veel wolken en regenbuien. We halen maxima van 5 tot 11 graden, wat zacht is voor de tijd van het jaar. De zwakke tot matige zuidwestenwind ruimt naar het westnoordwesten.

Woensdag blijft het overwegend droog en wisselend tot zwaarbewolkt. Het is minder zacht met maxima van 2 tot 7 graden. Er waait een matige noordwestenwind.

Ook donderdag lijkt het droog te blijven, maar mogelijk kunnen de lage wolken in vele streken hardnekkig zijn. De maxima lopen uiteen van 3 tot 8 graden bij een zwakke tot matige westenwind.