© Jan Van der Perre

Opnieuw recordvangst cocaïne in Antwerpse haven: douane onderschepte 89 ton in 2021

Antwerpen -

De douane heeft vorig jaar, in 2021, opnieuw een recordvangst cocaïne onderschept in de haven van Antwerpen. Volgens minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) is het succes van Operatie Sky één van de redenen voor de recordvangst. De komende jaren zal 70 miljoen geïnvesteerd worden in extra mankracht, scankracht en nieuwe drugshonden zoals de jonge Fons.

nelo

De douane kon in 2021 maar liefst 89.450,18 kilogram cocaïne in beslag nemen. Dat is een derde meer dan vorig jaar (65,5 ton) en zelfs dubbel zoveel als vijf jaar geleden. Verder werden een ton heroïne en 12 ton cannabis onderschept. De drugs hebben een straatwaarde van 13 miljard euro en werden voornamelijk ingevoerd uit Panama, Ecuador en Paraguay.

De drugsvangst in de Antwerpse haven is groter dan die bij onze noorderburen. In Nederland werd vorig jaar 68 ton cocaïne in beslag genomen, ook daar een stijging met ongeveer 40 procent tegenover 2020.

Meer drugstrafiek

“Deze cijfers zijn met een dubbel gevoel”, zegt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V), die bevoegd is voor de douane. “Jaar na jaar ontdekken onze douane in de haven van Antwerpen steeds meer en steeds grotere ladingen cocaïne dan het jaar voordien, wat heel veel inzet en vakwerk vergt.”

Ook de doorbraak in het onderzoek naar de geheime berichtendienst Sky ECC is een van de grote redenen voor deze recordvangst. “Door het Sky-onderzoek hebben we veel informatie gekregen over op welke manier en via welke technieken de drugs precies binnenkomt.”

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem. © Jan Van der Perre

“Anderzijds zorgt deze toename ook voor ongerustheid. Meer drugsvangsten betekent ook dat er meer drugs wordt getransporteerd. Zo werd vorig jaar 160 ton cocaïne ontdekt in de havens van oorsprong die bedoeld was voor de haven van Antwerpen. We blijven elke dag opnieuw de strijd aangaan tegen drugscriminelen om onze samenleving en gezondheid te beschermen.”

Drugshond Fons

Hoewel elke container die aankomt in de Haven scannen zo goed als onmogelijk is, streeft de douane toch naar een “100% scanning” beleid. “Elke container die in de haven binnenkomt krijgt een risicoanalyse. Die wordt opgesteld op basis van wat er in de container wordt vervoerd en waar deze vandaan komt. Het zijn de containers met een hoog risicolabel die we hopen in de toekomst allemaal te kunnen scannen.”

Minister Van Peteghem zal daarom de komende vijf jaren ruim 70 miljoen euro investeren in mankracht, scankracht en dierkracht, beginnend met 20 miljoen euro in 2022. “Hiermee gaan we vijf scanners aankopen die op de grootste containerterminals worden ingeplant. Die scanners moeten vanaf 2023 operationeel zijn. We zorgen daarbij ook voor extra personeel zodanig dat die scanners ten volle kunnen inzetten.”

© Jan Van der Perre

Daarnaast zal ook het hondenteam van de douane in de haven uitgebreid worden. In totaal zijn er twaalf drugshonden, vier ervan werken in Antwerpen. Twee Engelse springer spaniëls zijn nog in opleiding, waaronder Fons, de toekomstige schrik van alle drugscriminelen.

Momenteel herkent de jonge hond één geur, namelijk de geur van cocaïne. “Onze opgeleide drugshonden kunnen zes geuren van verdovende middelen herkennen en de geur van cash geld. Fons heeft dus nog een zware opleiding voor de boeg”, zegt de douanier.

Fons, drugshond in opleiding. © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen