Turnhout houdt één minuut stilte voor slachtoffers van gasexplosie

Precies om 22 minuten over 8 is er in Turnhout één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de gasexplosie in de Boerenkrijglaan. Het is exact een week geleden dat op oudejaarsdag vier mensen om het leven kwamen bij een explosie die waarschijnlijk het gevolg is van een foute installatie van een gaskraan. Gert Bax van de Hulpverleningszone Taxandria in Turnhout was als één van de eersten ter plaatse en blikt terug op het drama. 

Afgelopen vrijdag om 8.22 uur werd Turnhout opgechrikt door een luide knal. Een flatgebouw werd weggeblazen door een ontploffing, die volgens de eerste bevindingen van het parket het gevolg is van een niet-correct geïnstalleerd gasvuur. Vier slachtoffers hebben het drama niet overleefd. Twee bewoners raakten gewond. 

Stad in rouw, vlaggen hangen halfstok

En daar wil de stad Turnhout vandaag bij stilstaan. "Onze stad is getroffen door een vreselijk drama. We verloren vier stadsgenoten. Heel wat gezinnen kunnen niet terug naar hun vertrouwde woning. Onze stad is in rouw. De vlaggen hangen halfstok", aldus het stadsbestuur.  

Precies om 8.22 uur – exact een week na de explosie – heeft Turnhout een minuut stilte gehouden en de klokken van de kerktoren laten luiden. Ook heel wat hulpverleners waren op dat moment aanwezig om stil te staan bij de tragische gebeurtenis, want ook voor hen is het een zeer zware week geweest. Dat vertelt Gert Bax, majoor in de Hulpverleningszone Taxandria, in "De ochtend" op Radio 1 en in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen.

Het eerste beeld dat we zagen was een oorlogsgebied 

Gert Bax - Majoor in de Hulpverleningszone Taxandria

"Het was een verschikkelijk beeld. Het eerste beeld dat we zagen was een oorlogsgebied. Een bom die ingeslagen was op een appartementsgebouw", zo beschrijft Bax het moment bij aankomst. "De straat lag volledig onder het puin. Zoekend naar iets waarvan je niet weet waar je naar op zoek bent."

Beluister hieronder het interview met majoor Gert Bax in "De ochtend"

Structuur krijgen in chaos

Eens ter plaatste proberen Bax en zijn team zo snel mogelijk informatie in te winnen. "Maar snel is een relatief begrip op zo'n moment", vertelt Bax. "Je weet dat je een zeer risicovolle situatie aan het werken bent en zeer voorzichtig te werk moet gaan, maar de klok tikt. Elk kwartier is een kwartier  minder overlevingskansen", gaat hij verder. "En dat maakt het zeer moeilijk, temeer omdat we vrij snel iemand in beeld hadden die onder het puin zat, maar niet bereikbaar was." Het slachtoffer kon na tien uur lang gekneld te zitten, bevrijd worden. 

Dan zie je het leed, het verdriet en de vertwijfeling en je kan er zelf niets aan doen

Gert Bax - Majoor in de Hulpverleningszone Taxandria

Grote impact en betrokkenheid

Verder vertelt de majoor nog hoe moeilijk het is geweest om tijdens de hele interventie voortdurend te communiceren met de buurt en met vrienden en familieleden van de bewoners. "Dan zie je het leed, dan zie je het verdriet en de vertwijfeling. En je kan er zelf niets aan doen. Een heel moeilijk moment", aldus Bax. 

"Je kent de mensen sowieso. Ookal is het onrechtstreeks. Uiteindelijk zijn het allemaal medebewoners van je eigen stad", vertelt majoor Bax. Zo is de zoon van het slachtoffer onder het puin -waar de brandweer nog lange tijd contact mee had- een stadsmedewerker en een kennis van enkele brandweerlui. "Hij was zelfs in de kazerne aanwezig. Zo hebben we een telefonische lijn met het slachtoffer kunnen onderhouden." 

Ondanks het feit dat het korps regelmatig geconfronteerd wordt met ernstige incidenten en dodelijke slachtoffers, heeft deze interventie een bijzonder grote impact. "Elke interventie is dat druppeltje extra in de emmer. En dat kan zwaar wegen". Bovendien benadrukt Bax dat in dit geval ook de factor "machteloosheid" meespeelde, wat een diepe indruk nalaat. 

Wie steun wil betuigen aan de slachtoffers en hun familieleden kan dat via het rouwregister op turnhout.be/rouwregister. Wie liever een handgeschreven boodschap schrijft kan die in de brievenbus van het Stadskantoor aan Campus Blairon steken. 

Beluister hieronder het interview met Gert Bax in "Start je dag" bij Radio 2 Antwerpen

Meest gelezen