© atv

Mondmaskerplicht in lagere scholen blijft gelden: Raad van State verwerpt vordering van acteur Mathijs F. Scheepers

Kinderen in de lagere school moeten hun mondmasker blijven dragen. Een klacht van twee Antwerpse ouders is bij de Raad van State verworpen. Enkele weken geleden werd er ook al een klacht van enkele ouders tegen de mondmaskerplicht verworpen.

doro, sare

LEES OOK. Acteur Mathijs F. Scheepers vecht mondmaskerplicht in lagere scholen aan: “Ik doe dit uit bezorgdheid als vader”

Acteur Mathijs F. Scheepers (46), onder meer bekend van ‘In Vlaamse velden’, was een van de initiatiefnemers. ‘’De mondmaskerplicht op school is een compleet disproportionele maatregel”, zei de acteur. Samen met een andere ouder stapte hij naar de Raad van State om de maatregel voor 6- tot 10-jarigen af te voeren. Donderdagochtend werd de zaak behandeld en een dag later is het arrest er al: de vordering werd verworpen.

De Raad van State oordeelt dat de verzoekers de “uiterst dringende noodzakelijkheid voor de schorsing van de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar niet hebben aangetoond”. In het arrest wordt onder meer verwezen naar documenten van gezondheidsinstituut Sciensano en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die als argument werden aangehaald. Maar volgens de Raad van State staan daar geen aanbevelingen “ten voor- of nadele van het dragen van een mondmasker”.

Ook de persoonlijke voorbeelden van de twee ouders worden door de Raad van State niet gezien als een bewijs van de hoogdringendheid om de maatregel te schorsen. “De verzoeker toont niet aan dat slechtere toetsen een gevolg zijn van de mondmaskerplicht”, luidt het onder meer.

Sinds 8 december is het dragen van een mondmasker verplicht vanaf 6 jaar. Een eerste vordering tot schorsing van enkele ouders tegen deze maatregel van het Overlegcomité werd op 21 december door de Raad van State ook al verworpen omdat de wettelijke basis toen ontbrak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER