Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsOverlijden

Sidney Poitier (94), eerste zwarte acteur die Oscar voor beste mannelijke hoofdrol won, overleden

Acteur Sidney Poitier.Beeld REUTERS

Acteur en Oscarwinnaar Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. De Bahamaans-Amerikaanse acteur was de eerste zwarte acteur die de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol won. Hij kreeg hem in 1963 voor zijn rol in de film Lilies of the Field.

De Bahamaans-Amerikaanse acteur speelde in meer dan vijftig films In 2001 was hij voor een laatste keer op het scherm te zien, in de tv-film The Last Brickmaker in America. Een jaar later kreeg hij een carrièreprijs op de Oscars voor “zijn uitmuntende prestaties, zijn unieke verschijning op het witte doek, zijn stijl en zijn intelligentie als vertegenwoordiger van de filmindustrie”. In 2009 ontving hij van toenmalig president Barack Obama de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding die in de VS aan burgers wordt toegekend.

Poitier was in 1964 de eerste zwarte acteur die een Academy Award mee naar huis mocht nemen in de belangrijke categorie ‘Beste mannelijke hoofdrol’, omwille van zijn sterke acteerprestatie in Lillies of the Field. Hij wordt beschouwd als een van de eerste grote zwarte filmsterren.

Poitier werd op 20 februari 1927 geboren in Miami. Zijn ouders woonden op de Bahama’s, maar waren op bezoek in de stad in Florida. De acteur kreeg daarom de Bahamaanse en de Amerikaanse nationaliteit. Al op zijn dertiende moest Poitier de schoolbanken verlaten om te werken. Nadat hij allerlei baantjes had gehad, deed hij auditie voor het American Negro Theater in New York. Aanvankelijk werd hij om zijn Bahamaanse accent afgewezen, maar na dictielessen werd hij toch toegelaten.

In veel van de films waarin Poitier speelde, is rassendiscriminatie het hoofdthema. In misschien wel zijn bekendste prent, Guess Who’s Coming to Dinner (1967), speelt hij de toekomstige schoonzoon van een wit echtpaar. In hetzelfde jaar kwam de thriller In the Heat of the Night uit, waarin Poitier het als rechercheur uit het noorden van de VS moet opnemen tegen een racistische sheriff uit het zuiden.

Poitier gold eind jaren 60 als de bestbetaalde acteur ter wereld. Ook als regisseur had hij succes met films als zijn debuut The Buck and the Preacher (1972) en Let’s Do It Again (1975). In die prenten speelde hij eveneens een van de hoofdrollen.

Poitier is twee keer getrouwd, de eerste keer met Juanita Hardy van 1950 tot 1965, de tweede keer in 1976 met actrice Joanna Shimkus. Hij heeft vier kinderen uit zijn eerste huwelijk, en twee uit zijn tweede.