Vlaams minister van Mobiliteit, Lydia Peeters op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. © Victoriano Moreno

Vlaams minister Lydia Peeters op ‘inspectie’ op de Turnhoutsebaan: “Ook onwettig gebruik van busstrook zal beboet worden”

Borgerhout -

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kwam vrijdagmiddag poolshoogte nemen op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Op haar initiatief wordt de drukke invalsweg dit voorjaar omgevormd tot een fietsstraat. “En op vraag van de stad pakken we ook knelpunten aan op schoolroutes”, zegt Peeters.

Jan Stassijns

De Turnhoutsebaan in Borgerhout wordt dit voorjaar, in maart of april, omgevormd tot een fietsstraat. In zo’n fietsstraat staan de fietsers centraal. Automobilisten mogen hen niet inhalen en er geldt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Het gaat om het deel vanaf de Carnotstraat tot aan de Stenenbrug.

Het was Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) die in september vorig jaar het initiatief nam met de bedoeling de verkeersveiligheid in de straat te verhogen. Dat was niet naar de zin van het Antwerpse stadsbestuur dat niet op de hoogte was van de plannen en zich bij monde van mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) ernstige vragen stelde bij het initiatief. Het zorgde ook voor onenigheid binnen het college, maar intussen is er wel overleg geweest. “Op vraag van de stad staan extra ingrepen gepland om de verkeersveiligheid op veelgebruikte schoolroutes te verbeteren”, zegt Peeters, die vrijdag naar Borgerhout afzakte voor een plaatsbezoek. “Zo komen er verkeerslichten en een zebrapad aan het kruispunt met het Laar.”

LEES OOK. Turnhoutsebaan wordt dit voorjaar nog fietsstraat: “Ten vroegste maart, afhankelijk van het weer”

Vooraleer de Turnhoutsebaan een fietsstraat wordt, dienen er nog dringende herstellingen aan het bestaande wegdek te worden uitgevoerd. Die zouden normaal gezien in januari van start gaan. “Maar die timing is opgeschoven naar maart of april, zodat we aansluitend kunnen starten met de signalisatie en wegmarkeringen voor de fietsstraat”, zegt Peeters. “Inclusief de typische rode kleur.”

Op dat moment worden ook de mobiele camera’s geïnstalleerd. “Zo komt er een mobiele camera aan het kruispunt met de Blijde Inkomststraat”, zegt Peeters. “Die camera zal na verloop van tijd op verschillende plekken in de straat opgesteld worden. Zo kunnen we testen wat de optimale locaties zijn. Nadien worden vaste camera’s geplaatst die niet alleen de snelheid controleren, maar ook het onwettig gebruik van de bus- en taxistrook.”

Het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Blijde Inkomststraat. Hier komt de eerste mobiele camera te staan. © Victoriano Moreno

Om dubbelparkeren tegen te gaan, wordt een vijftal extra laad- en loszones ingericht. “Die locaties zijn bepaald in samenspraak met de lokale handelaars”, zegt Peeters.

Het plaatsbezoek van de minister is ook de fietsende Borgerhoutenaar niet ontgaan. “Bedankt om hier een fietsstraat van te maken”, riep een toevallige voorbijganger naar de minister. Al zal hij nog enkele maanden geduld moeten uitoefenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen