Stad Brugge

Wintergloed Brugge lokt drie kwart meer bezoekers dan vorig jaar: "Een succes"

De bezoekerscijfers voor Wintergloed liggen dit jaar drie kwart hoger dan in 2020. Toch blijft dat aantal nog een derde minder dan in de periode voor de coronacrisis. "Ondanks de beperkende maatregelen en het slechte weer is dit een succes", zegt schepen van Toerisme Mieke Hoste (Vooruit).

Brugge blikt al bij al tevreden terug op de eindejaarsperiode en de start van 2022. Brugge pakte uit met Wintergloed: een lichtjesbelevingswandeling, een schaatspiste aan het Minnewater en een Winterbar. Met nog een laatste weekend te gaan zullen meer dan 800.000 bezoekers de binnenstad in de periode van eind november tot en met het einde van de kerstperiode hebben bezocht. Dat cijfer wordt geregistreerd aan de hand van een bezoekersbarometer waarbij op basis van mobiele telefoniedata het aantal in kaart wordt gebracht.

De toeristen kwamen vooral uit eigen land, maar ook de Nederlanders vonden hun weg vlot naar Brugge, zegt schepen Mieke Hoste (Vooruit): "We haalden ongeveer 85 procent van de binnenlandse bezoekers die we pre-corona in 2019 noteerden. Het aantal buitenlandse bezoekers bleef beperkt, op Ć©Ć©n uitzondering na. Opvallend vonden 55 procent meer noorderburen de weg naar Brugge. Dat heeft natuurlijk alles te maken met hun lockdown."

Mager jaar voor standhouders op kerstmarkt

Brugge zelf lokte misschien veel bezoekers, maar het was bijzonder kalm op de kerstmarkten. Begin december werd er zelfs beslist om de kerstmarkt op 't Zand te sluiten. Door de beperkte opkomst drongen de standhouders er zelf op aan. "Het weer was bijzonder slecht. Daarnaast is de ligging, in een wat verloren hoek, niet ideaal. Het lichtparcours loopt dit jaar niet langs 't Zand en ook door de werken aan de ondergrondse parking kiezen veel bezoekers voor een andere toegangsweg tot de stad", klonk het toen bij de organisatie. Enkele van de standhouders kregen een nieuwe plaats .

Meest gelezen