Direct naar artikelinhoud
Update

Politie-inspecteur verhoord na opduiken racistische foto van Mechelse commissaris

Het racistisch geïnspireerde pamflet met een foto van commissaris Jinnih Beels. De tekst luidt: 'Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat mij niet aan'.

Er is een racistische foto opgedoken waarop commissaris Jinnih Beels (39) van de Mechelse politie is afgebeeld. Dat meldt VRT Nieuws. De schuldige zou een inspecteur van hetzelfde korps zijn, meldt de VRT-nieuwsredactie. De man werd geschorst.

Beels, van Indische afkomst, werkte vroeger bij de Antwerpse politie waar ze had geprobeerd om de cel Diversiteit uit te bouwen. Nadat ze botste met korpschef Serge Muyters werd ze weggepromoveerd en belandde ze uiteindelijk in Mechelen.

De persoon die vrijdag voor verhoor werd opgepakt als verdachte in de zaak rond het verspreiden van een foto met racistische opschriften in het lokale politiekorps van Mechelen-Willebroek, is een inspecteur van het korps.  Het parket benadrukt wel dat het onderzoek nog volop loopt en het dus nog moet blijken of de verdachte inderdaad verantwoordelijk is voor de feiten.

De korpsleiding was vrijdagochtend door enkele politiemedewerkers op de hoogte gebracht van de foto - met opvallende schrijffout - die verspreid werd via een private WhatsApp-groep van verschillende leden van het korps. Het ging om een foto van een commissaris van het korps, met racistische opschriften erbij. De korpsleiding verwittigde daarop meteen het parket, dat de zaak ernstig neemt en stelt dat het gaat om strafrechtelijke feiten.

Politievakbond VSOA verbijsterd

De politievakbond VSOA is naar eigen zeggen "verbijsterd" over de foto met racistische opschriften die binnen het lokale politiekorps van Mechelen-Willebroek verspreid werd. Tegelijk wordt benadrukt dat de politiezone onlangs werd vrijgepleit van racisme.

"Een recent onderzoek naar racisme, discriminatie en pestgedrag, uitgevoerd door zowel het Comité P als de FOD WASO (de federale overheidsdienst voor Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, red.) resulteerde negatief en de politiezone Mechelen-Willebroek werd zelfs geprezen voor zijn sterk diversiteitsbeleid", stelde ondervoorzitter Vincent Houssin afgelopen nacht in een mededeling.

Hij voegt toe dat het betrokken korps 400 leden telt, en dat het niet uit te sluiten is dat een individueel personeelslid een ongeoorloofde daad stelt.

Volgens de ondervoorzitter veroordelen zowel de vakorganisaties als de personeelsleden van de politiezone het verspreiden van de racistische afbeelding ten sterkste. "Een personeelslid dat met opzet een daad van racisme en of discriminatie stelt, hoort niet thuis in het politielandschap", aldus Hoessin.